Enemmistö miehistä Ylen hääkyselyssä: Pian naimisiin!

Naisista alle joka viides avioituisi viimeistään vuoden kahden tuntemisen jälkeen, kun taas miehistä avioon tahtoo samalla tai sitä nopeammalla aikataululla joka kolmas.

Kotimaa
Grafiikka.
Jami Nurminen / Yle Uutisgrafiikka

Yle Uutisten hääkyselyyn vastanneet miehet eivät halua seurustella liian pitkään, vaan menevät mieluummin 1-2 vuotta ensitapaamisen jälkeen naimisiin ja osa jopa selvästi sitä nopeammin.

Kyselyyn vastanneista miehistä joka kolmas olisi valmis avioliittoon alle vuoden, vuoden tai viimeistään kahden seurusteluvuoden jälkeen ja 64 prosenttia viimeistään 3-4 vuotta ensikohtaamisen jälkeen.

Grafiikka.
Jami Nurminen / Yle Uutisgrafiikka

Naisiin verrattuna tässä on selvä ero. Kyselylomakkeen täyttäneistä naisista alle joka viides avioituisi viimeistään 1-2 vuoden tuntemisen jälkeen, mutta 67 prosenttia viimeistään 3-4 vuoden jälkeen.

Espoossa asuva Jukka Lahti meni kymmenen vuotta sitten naimisiin vuoden seurustelusuhteen jälkeen.

- Kosinta oli minulle helppo. Tulin juttuun nykyisen vaimoni kanssa heti alusta saakka niin hyvin, että jo muutamien viikkojen jälkeen tuntui kuin olisimme seurustelleet onnellisesti vuosia. Kun vuosi oli takana täydellisen riidattomasti, oli minusta aika kosia, Lahti perustelee.

- Vaimoni on ehkäpä älykkäin ja ystävällisin olento, jonka olen tavannut. Hän osaa seistä omilla jaloillaan eikä häntä kukaan voi viedä kuin litran mittaa. Ennen häntä olin luullut, että naiset ovat aina tavalla tai toisella hankalia ja haluavat jopa pelata valtapelejä. Eräskin sinnikkäästi väitti, että välillä pitää riidellä, koska se "puhdistaa ilmaa". Täysin käsittämätön ajatus minulle. Minusta riiteleminen on ajanhukkaa pahimmasta päästä, ja lopputulos on jo ennalta tiedossa.

Sesonki on ympäri vuoden

Kesähäät on monien suunnitelma, mutta pääkaupunkiseudun seurakunnista kerrotaan, että ainakin Etelä-Suomen väkirikkaimmalla alueella hääsesonki on nykyisin ympäri vuoden.

Yle Uutisten kyselyssä ei ilmennyt erityistä vuodenaikaa, joka olisi parien suosiossa. Vain joulu ja uusivuosi ovat ajankohtia, jotka eivät vihkimismielessä pariskuntia kiinnosta.

Häiden kustannusten maksamisessa yleisön mielipiteet jakautuivat.

Grafiikka.
Jami Nurminen / Yle Uutisgrafiikka

Karkeasti puolet vastaajista ajattelee, että pelkästään hääparin pitää maksaa lasku, joka voi kaikilla ihanilla lisukkeilla nousta helposti yli 10 000 euroon. Toinen puoli vastaajista taas haluaa jakaa laskun sekä hääparin että heidän vanhempiensa kesken.