Mursin kannattajat uhoavat "miljoonamarssilla"

Islamistiryhmien joukko kannustaa egyptiläisiä kaduille ja toreille, jotta he "saavat takaisin vapautensa ja ihmisarvonsa."

Ulkomaat
Egyptin syrjäytetyn presidentin Muhammad Mursin tukijat osoittivat mieltään Rabaa al-Adawiyan moskeijan edustalla Kairossa 5. heinäkuuta 2013.
Egyptin syrjäytetyn presidentin Muhammad Mursin tukijat osoittivat mieltään Rabaa al-Adawiyan moskeijan edustalla Kairossa jo 5. heinäkuuta 2013.Mahmud Hams / AFP / Lehtikuva

Egyptissä syrjäytetyn presidentti Muhammad Mursin kannattajat kutsuvat tiistaiksi koolle "miljoonan ihmisen marssin".

He myös kehottavat mielenosoittajia lähestymään turvallisuusviranomaisten rakennuksia ympäri Egyptiä jo tänä iltana. Muslimiveljeskunnan kannattajat marssivat varhain maanantaina kohti armeijan tiedustelupäämajaa.

Mursin kannattajat ovat tuominneet väliaikaishallinnon kovat toimet mielenosoittajia vastaan ja syyttäneet maan turvallisuusjoukkojen ampuneen aseettomia mielenosoittajia. Egyptin sisäministeriö sanoi joukkojen käyttäneen vain kyynelkaasua.

Joukko islamistiryhmiä kannustaa yhteisessä lausunnossaan egyptiläisiä kaduille ja toreille, jotta he "saavat takaisin vapautensa ja ihmisarvonsa."

Väliaikaishallinnon uhkauksista huolimatta mielenosoittajat eivät ole perääntyneet Kairon kaduilta. Egyptin sisäministeriö on sanonut hajoittavansa mielenosoitukset pian.

Noin 80 ihmisen arvioidaan kuolleen yhteenotoissa Kairossa viikonlopun aikana.

Euroopan unionin ulkoministerin Catherine Ashtonin on määrä saapua Kairoon maanantaina. Uutistoimisto AFP:n mukaan hän tapaa Egyptin väliaikaisen presidentin Adli Mansourin ja pääministerin Mohamed ElBaradein.

Egyptin valtiollinen uutistoimisto Mena kertoo Ashtonin tapaavan myös Muslimiveljeskunnan ja Mursia vastustavan Tamarod-liikkeen edustajia.

Lähteet: AFP, Reuters