1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pellolle rekkakuormallinen aurinkopaneeleita - yrittäjä uskoo aurinkosähköön

Vähäkyröläinen yrittäjä uskoo, että sijoitus tuhanteen aurinkopaneeliin maksaa itsensä takaisin kymmenessä vuodessa. Pienvoimaloita ei enää hankita vain mökeillä vaan myös kotitalouksiin.

Yrittäjä Eino Järvinen on suunnitellut Vähäänkyröön maan suurimman yksityisen aurinkovoimalan. Järvinen ja aurinkoenergian pienkäyttäjä Mauri Pienimäki kertovat, kuinka kannattavaa aurinkoenergian hyödyntäminen on.
Yrittäjä Eino Järvinen on suunnitellut Vähäkyröön maan suurimman yksityisen aurinkovoimalan. Järvinen ja aurinkoenergian pienkäyttäjä Mauri Pienimäki kertovat, kuinka kannattavaa aurinkoenergian hyödyntäminen on.

Vähäkyröläinen energia-alan yrittäjä, aurinkovoimalasuunnittelija Eino Järvinen päätti näyttää epäilijöilleen. Ihmiset olivat kyselleet häneltä, miksei Järvinen itse investoi aurinkopaneeleihin, jos hän kerran pitää niitä niin hyvinä.

Järvinen hankki Saksasta tuhat aurinkopaneelia ja on rakentamassa niistä pienvoimalan vähäkyröläiselle pellolle. Siitä tulisi Suomen suurin yksityishenkilön omistama aurinkovoimala.

Järvinen uskoo, että suurikin investointi aurinkopaneeleihin voi muuttua kannattavaksi. Hän ei ajattele asiaa vain ympäristön vaan myös bisneksen kannalta.

- Kyllä kaikki aurinkoenergiahankkeet pitää saada kymmenessä vuodessa maksuun, ei niissä muuten ole juurikaan järkeä.

Järvinen kertoo työssään huomanneensa, että tänä kesänä aurinkopaneeleita on kyselty aiempaa enemmän kotitaloihin. Viime vuosiin asti niitä on hankittu lähinnä mökeille.

Aurinkoenergian pienkäyttäjä Mauri Puromäki puolestaan kertoo, että mökkioloissa riittävän sähköntuotannon takaa jo neljä aurinkopaneelia. Sillä pitää valot, jääkaapin, vesipumpun, television ja tietokoneet käynnissä. Puromäen mukaan Suomen oloissa aurinkopaneelit tuottavat sähköä helmikuun lopulta lokakuuhun.

Puromäki kertoo aurinkotekniikan kehittyneen huomattavasti sitten 1990-luvun puolivälin, jolloin hän itse kiinnostui aurinkoenergia-asioista. Itse paneelit eivät ole muuttuneet kovin paljon, mutta akut ja säätimet sitäkin enemmän.

Itseltä ylijäävän sähkön voi myydä verkkoon

Tuhannen paneelin aurinkovoimala vähäkyröläisellä pellolla tulee tuottamaan paljon enemmän energiaa kuin Eino Järvinen tarvitsee omaan käyttöönsä. Ylijäävän sähkön hän myy sähkölaitokselle.

Yksityiseltä voimalalta sähkön myyminen verkkoon ei ole Järvisen mukaan kuitenkaan käynyt käden käänteessä. Hän kertoo olleensa asian tiimoilta yhteydessä useisiin sähköyhtiöihin, ja niiden suhtautumien kuluttajan tuottamaan sähköön on ollut vaihtelevaa.

- Jotkut sähkölaitokset ostavat suoraan, ei mitään ongelmaa. Jotkut hankaavat vastaan, eivät osta millään, toteaa Järvinen.

Laki on hänen mukaansa kuitenkin lopulta yksityistuottajan puolella.

- Lainsäädäntö sanoo, että jos voimala täyttää tietyt kriteerit, sähköverkon haltijan on annettava kytkeä se verkkoon kohtuullista korvausta vastaan.

Yleisemmin yksityisten aurinkovoimaloiden yleistymistä hidastaa Järvisen mukaan yhä tiedonpuute. Kuluttajilla, sähköurakoitsijoilla ja sähköyhtiöillä on vaihtelevasti tietoa aurinkovoimaloista.

Mauri Puromäki taas on sitä mieltä, että kuluttajien itse tuottamaa aurinkoenergiaa tulisi tukea energiapolitiikalla. Hänestä yksityishenkilöillä pitäisi olla varmuus kilowatin hinnasta, jotta he uskaltaisivat investoida omiin voimaloihin.

- Pitäisi lailla turvata, eikä kenenkään tahdolla, mitä maksetaan, Puromäki toteaa.

Ensi-investoinnin omaan aurinkovoimalaan ei tietenkään tarvitse olla tuhatta paneelia.

- Sen voi aloittaa pienellä kilowatin järjestelmällä, tuumaa Eino Järvinen.