Terapeutti: Avioliitoista on tullut käsikauppatavaraa

40 vuotta pari- ja perheterapeuttina työskennelleen Matti J. Kurosen mukaan liian paljon korjattavissa olevia avioliittoja ajetaan romuttamolle. Kurosen mukaan huolenpito suhteesta on erittäin tärkeää.

Kotimaa
Pariskunnan kädet
Johanna Manu / Yle

Hyvä rakkaus ei vie mitään pois, mutta antaa lisäarvoa elämään, pari- ja perheterapeutti Matti J. Kuronen määrittelee hyvän parisuhteen.

- Kukaan ei mene parisuhteeseen tehdäkseen toista onnelliseksi, vaan ratkaistakseen jonkun oman elämänsä peruskysymyksen, Kuronen sanoo.

Aiemmin kyseessä oli vanhempien tekemä kauppa ja kumppaneilta ei paljon kysytty. Säädyllinen rakkaus oli sitä, että mentiin aviosäätyyn silloin, kun käskettiin, Kuronen kertaa avioliiton historiaa.

- Sitten kun Filnlayson perusti pumpulitehtaan Tampereelle, niin tuli vapaan rakkauden aika.

Säädyllinen rakkaus oli sitä, että mentiin aviosäätyyn silloin, kun käskettiin.

Matti J. Kuronen

Tampereella maaseudun tytöt pääsivät eroon tonttikaupan hintana olemisesta ja huomasivat, että heillä on vapaus ja demokratia ja alkoivat luoda demokraattisia suhteita rakkauden perusteella, eivätkä metsärahojen toivossa.

Ennen oli pakko rakastaa

Kurosen mukaan avioliiton merkitys on muuttunut aikojen saatossa.

- Avioliitolla oli aiemmin kaksi merkitystä: se oli hyvin pitkälle tuotantoyksikkö ja se oli myös uusiutumisyksikkö. Nyt kumpikin on muuttunut.

Enää ei ole pakko tehdä lapsia parisuhteessa, mikä on vapauttanut rakkauden.

Nyt perheistä ja parisuhteista tulee kulutusyksikköjä. Siinä, missä pariskunnat ennen kävivät kirkossa, niin ne käyvät nyt supermarketissa, yhdessä, Kuronen toteaa.

Aiemmin avioliitoissa ero ei ollut mahdollinen vaihtoehto ja oli pakko rakastaa, avioliito oli silloin kestokulutushyödyke, nyt se on käsikauppatavaraa.

Syksyllä ilmestyy avo- ja avioliittoja käsittelevä tutkimus, josta käy ilmi, että avioliitto on avoliittoa pysyvämpi rakenne.

- En sano, että avoliitossa eletään kuin pellossa. Avoliittohan on tullut kihlauksen tilalle tällaisena epävirallisena instituutiona. Kyllä ihmisille, ainakin miehille, pieni pakko tekee aina hyvää. Kyllähän vihkisormus on sellainen, kuten vankiloiden ranneke nilkassa, ettei säntäile ihan mihin asiaan tahansa, Kuronen kiteyttää.

- Samalla kun etenkin kristityt piirit meuhkaavat nyt perinteisen avioliiton puolesta, niin valitettavasti 40 vuotta perheneuvontaa kertoo minulle, että avioliiton sisältöön pitäisi kiinnittää enemmän huomiota kuin ulkoisiin puitteisiin.

Erossa unelma kuolee

- Ero on aina surullinen tilanne, aina joku unelma kuolee. Ero on aina hankala tapaus etenkin, jos on lapsia.

Eräs kirkkovaltuutettumme kysyi minulta perheneuvonnan alkuaikoina, että sanotko sinä niille, että ne joutuvat helvettiin, jos ne eroavat. Minä vastasin, että en, koska osa niistä on tulossa helvetistä.

Matti J. Kuronen

- Eräs kirkkovaltuutettumme kysyi minulta perheneuvonnan alkuaikoina, että sanotko sinä niille, että ne joutuvat helvettiin, jos ne eroavat. Minä vastasin, että en, koska osa niistä on tulossa helvetistä, Kuronen kertoo.

Kurosen mukaan on aina tapauskohtaista, kannattaako erota vai yrittää korjata suhdetta.

- On parempi ajatella eroa, kuin jatkuvaa tappamista. Meillä on surullista tietoa näistä perhehelveteistä, joissa menee jo lapsetkin mukana.

Hän muistuttaa, että huolenpito suhteesta on erittäin tärkeää, ja että liian paljon korjattavissa olevia avioliittoja ajetaan romuttamolle.

- Suurin ongelma parisuhteissa on se, että ihmiset eivät ole tajunneet, että parisuhde on jatkuvaa kasvua. Rakkauden alkupäässä käydään saatilla ja loppupäässä ollaan omaishoitajia.

Yle Etelä-Karjalan ohjelmasarjassa 14-vuotias rakkauden kokija kertoi neuvona, että jos tykkää jostakusta, niin anna mennä ja se pitää aina sanoa, jos joku ihminen kiinnostaa.

- Minusta se on paras neuvo, mitä olen pitkään aikaan kuullut. Sehän on sanottu jo vihkikaavassakin, että osoittakaa toisillenne rakkautta ja uskollisuutta, Kuronen tiivistää.