1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjän oppositiopoliitikot havittelevat johtopaikkoja

Kahden suuren venäläiskaupungin johtoon pyrkii oppositiopoliitikko. Vankeustuomionsa käsittelyä odottava Aleksei Navalnyi hamuaa pormestarin paikkaa Moskovasta, ja huumeiden vastaisesta taistelusta tunnettu liikemies Jevgeni Roizman pyrkii Jekaterinburgin johtoon. Kirjeenvaihtajamme tapasi Roizmanin Jekaterinburgissa Uralvuorten keskiosassa.

Venäjällä on arviolta kahdeksan miljoonaa huumeiden käyttäjää. Yksi pahimmista alueista oli aiemmin juuri Jekaterinburg, jossa tilanne on Roizmanin säätiön ansiosta muuttunut. Kuva: Yle

Pienessä pihapiirissä kannetaan tarvikkeita ja työvälineitä, alkamassa on katon korjaus. Paikka on yksi Jevgeni Roizmanin säätiön perustamista narkomaanien kuntoutuskeskuksista Jekaterinburgin koillispuolella. Henkilökuntaa ei ole, potilaat tekevät kaiken itse.

- Tämä on monelle viimeinen toivo, mahdollisuus selvittää itselleen, mitä oikein haluaa, sanoo pari kuukautta sitten hoitoon tullut Sergei Repetski.

Hän muistuttaa, että ketään ei pidetä hoidossa väkisin. Lisäys on tarpeen, sillä Roizmania on syytetty jopa laittomuuksista, muun muassa narkomaanien kytkemisestä käsiraudoilla sänkyyn.

Roizman itse pitää pakkohoitoa tarpeellisena ja toivoisi, että se sallittaisiin lailla.

- Huumeriippuvaisten pakkolääkitys on jo voimassa monessa maassa, perustelee Roizman.

Venäjällä on arviolta kahdeksan miljoonaa huumeiden käyttäjää. Yksi pahimmista alueista oli aiemmin juuri Jekaterinburg, jossa tilanne on Roizmanin säätiön ansiosta muuttunut. Heroiinikauppa on hiipunut, kun huumekauppiaat istuvat vankilassa, satoja narkomaaneja on autettu huumeista eroon ja huumekuolleisuus on vähentynyt.

Mutta tuloksista huolimatta säätiö on ahtaalla.

- Tänne nimettiin kuvernööri, joka alkoi rakentaa omaa rinnakkaista järjestelmäänsä ja häiritä meitä, kertoo Roizman.

Roizman päätti lähteä vastaiskuun ja väylänä on demokratia. Liikemies Mihail Prohorovin uuden puolueen edustajana hän pyrkii Jekaterinburgin pormestariksi ensi syksyn vaaleissa.

- Jos haluaa, että kaikki on hyvin, on tehtävä se itse, sanoo Roizman.

Jevgeni Roizmanin ehdokkuus on Venäjän uudelle oppositiolle tärkeä varsinkin, jos Aleksei Navalnyin ehdokkuus Moskovassa tuomion takia raukeaa. Roizmanilla on myös mahdollisuus voittaa, sillä hän on säätiöineen Jekaterinburgissa suorastaan sankari.

- Kaikki rakastavat, kunnioittavat ja tukevat meitä, sanoo voitonvarma Roizman. Huumetyötä Roizman aikoo jatkaa, sillä seuraava uhka huumerintamalla ovat Kiinasta tulevat uudet huumeet.

Moskovassa vankeustuomionsa käsittelyä odottava Aleksei Navalnyi on ilmoittanut jatkavansa kampanjaansa Venäjän pääkaupungin pormestariksi.

Marja Manninen, Jekaterinburg
Yle Uutiset