Työttömästä pörriäisestä voi tulla häirikkö

Loppukesästä ampiaiset ovat kiinnostuneista ihmisten ruuista, kun niiden luontainen ravinto alkaa hiipua. Terassilla mehulasin ympärillä pyörivää ampiaista ei kannata huitoa, vaan pysyä tyynenä ja siirtyä hieman kauemmaksi.

luonto
Ampiainen lautasella.
Ulkona kannattaa olla tarkkana, ettei pistä ruuan mukana pistävää siivekästä suuhun.YLE / Sami Tammi

Työläisampiaisen elämä mullistuu loppukesällä. Kuningatarmehiläinen häätää työläiset pesästä ja ampiaisesta tulee koditon. Tämän lisäksi aikaisemmin alkanut toukkatuotannon alasajo lisää ampiaisten nälkää.

Ne voivat syödä pitsan jämiä tai ihan mitä vaan.

Riitta Nykänen

- Ampiaiset eivät enää saa toukilta niiden tuottamaa makeaa nestettä ja ne ryhtyvät etsimään muualta ruokaa. Tämä saa ampiaiset aggressiiviseksi, ja ne kiinnostuvat ihmisten ruuasta. Ne voivat syödä pitsan jämiä tai ihan mitä vaan, sanoo Metsähallituksen erikoissuunnittelija Riitta Nykänen.

Petoeläin

Ampiaiset ovat petoeläimiä ja ne syöttävät toukilleen hyönteisiä sekä raadonpaloja. Kimalaiset sekä mehiläiset ovat kasvissyöjiä ja syövät mettä, jolla ne ruokkivat myös toukkansa.

Tänä kesänä kukinta oli varhain ja hyönteisten määrä alkaa vähentyä aikaisemmin. Samalla myös ampiaisilla on vähemmän saalista.

Ne ovat pesästä häädön jälkeen tyhjänpanttina ja pörräävät ympäriinsä.

Riitta Nykänen

- Tämä saattaa turhauttaa pesästään häädettyjä työläisampiaisia. Ne ovat pesästä häädön jälkeen tyhjänpanttina ja pörräävät ympäriinsä. Ampiaiset voivat tulla ihmisten ilmoille, vaikka niillä ei olisi pesääkään, kertoo Riitta Nykänen.

Puolustautuminen

Ampiaisen pistos tuo monelle ikäviä muistoja. Pistäminen ei ole ampiaiselle huvi ja harrastus, vaan se on puolustamista.

- Jos terassilla ampiainen kiinnostuu esimerkiksi mehulasista, sitä ei kannata lähteä huitomaan, koska silloin se hyökkää paljon herkemmin. Jos ampiainen käy hankalaksi, niin kannattaa vähäksi aikaa siirtyä kauemmaksi ja pysyä tyynenä, neuvoo Nykänen.

Jos ampiainen käy hankalaksi, niin kannattaa vähäksi aikaa siirtyä kauemmaksi ja pysyä tyynenä.

Riitta Nykänen

Ampiaiset ovat merkittäviä luonnolle, koska syödessään tuhohyönteisiä ne ovat puhdistajia ja tämän lisäksi ne jonkin verran myös pölyttävät kukkia.

- Kukkien pölyttämisessä mehiläiset ja kimalaiset ovat tehokkaampia kuin ampiaiset. Silti kaikkia pistiäisiä kannattaa suojella, sanoo Riitta Nykänen.