Olutbloggaaja: Hyvää olutta kuluu perusbisseä vähemmän

Joensuulaisen olutharrastajan olutblogi on kerännyt 60 000 kävijää ensimmäisen toimintavuotensa aikana. Jaakko Matikainen päätti ryhtyä kertomaan kokemuksistaan verkossa, kun hän oli harrastanut oluita muutaman vuoden. Olutharrastus alkoi yksinkertaisesta syystä, Matikainen kyllästyi bulkkiolueeseen.

Kotimaa
Olutta alkon hyllyssä
Matti Asikainen / Yle

Jaakko Matikainen on 27-vuotias joensuulainen olutnautiskelija. Miehen omien sanojen mukaan varsinainen olutharrastus alkoi kolmisen vuotta sitten "paskaan kaljaan" kyllästymisen myötä. Siihen saakka hän oli mielestään melko tyypillinen suomalaisen oluen kuluttaja.

- Kolmisen vuotta sitten kyllästyin perusoluen kittaamiseen. Silloin tuli haettua se olutpäkki, josta sitten juotiin varmaan samalla tavalla kuin suurin osa, niin että maulla ei ollut mitään merkitystä.

- Samalla huomasin, että kaupasta löytyy monenlaisia oluita.

- Siitä aloin kokeilemaan, monestihan siinäkin kävi niin, että tuli ostettua kalliilla huonoa olutta.

- Joku pointti piti keksiä asialle, eihän sitä halua ostaa sikaa säkissä. Rupesin ottamaan sitten asioista selvää.

Tietoa saa - tietenkin verkosta

Tässäkin pulmassa apu löytyi Internetistä. Tiedonhaluinen saa apua moniltakin eri sivustoilta, ihan kaikkea ei tarvitse siis kokeilla itse. Jaakko Matikaisen mukaan maitokaupan oluessa ongelmana on usein alhainen alkoholipitoisuus. Moni laatuolut valmistetaan vahvemmaksi kuin keskiolut.

- Netistä sain tärkeimmät perustiedot hallintaan joten se oma ostoskorikin alkoi olla järkevä. Huonoja oluita oli joukossa vähemmän.

Blogin tarkoituksena on muun muassa tarjota työkalu sellaisille ihmisille jotka haluavat siirtyä parempien juomien pariin

Jaakko Matikainen

- Blogin tarkoituksena on muun muassa tarjota työkalu sellaisille ihmisille jotka haluavat siirtyä parempien juomien pariin. Tonen missio tässä ovat kotimaiset pienpanimot ja niiden tuotteista kertominen.

- Maitokauppaoluissa hyvien oluiden määrä on minimaalinen, suurimpana rajoituksena on 4,7 alkoholiprosentin raja. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että tietyistä maista sinne ei saada oluttyyppejä olleenkaan. Niiden alkoholipitoisuus ylittää tuon rajan.

- Vaikka Suomessakin juoduimmat tyylit ovat vaaleita lagereita, niissäkin parhaissa merkeissä alkoholipitoisuus menee pari pykälää yli viiden.

- Tässä maassa vaihtoehtoja on vähän. Jos niitä huippuoluita ei löydy Alkosta tai olutravintolasta, niin ei auta kuin viskata reppu selkään ja lähteä ulkomaille.

- Joensuussa tilanne on se, että olutkulttuuri on lähes kuollut. Ravintola Palaverin lakkauttaminen oli iso tappio. Nyt lähimmät olutravintoilat löytyvät Kuopiosta.

Panimon perustaminen herättää suuria odotuksia

Kiteelle perustettu panimo saa ensimmäisen oluensa markkinoille ilmeisesti jo kuukauden sisällä. Jaakko Matikaisen mukaan panimon saaminen maakuntaan on iso asia.

- Panimon perustaminen on pohjoiskarjalaiselle olutkulttuurille suurin asia vuosikausiin. Kuolevalle olutkulttuurille se on älyttömän hyvä asia.

- On hyvin tärkeää saada lähiolutta, saada pohjoiskarjalainen panimo, joka vielä tekee erinomaisen hyvää olutta.

Kiteen panimon tulossa olevan uutuusoluen ensiarviot löytyvät JaskanOluet -blogista.

Kuinka paljon olutbloggaaja sitten itse juo olutta viikossa?

- Kyllä kulutus on harrastuksen myötä vähentynyt, olutta menee 3-7 pulloa viikossa, ynnää Jaakko Matikainen.

- Kysymys ei ole enää siitä, että istahdat telkkarin eteen ja kaadat tölkin naamaasi.

- Siitä on tullut isompi hetki. Ensiksi mietit mitä ostat ja miksi ostat. Sitten mietit oikean lasin oluelle, oikean lämpötilan ja optimaalisen hetken.

- Sitten vielä teet muistiinpanot, miltä se näyttää, tuoksuu, kaikki maut. Ja kun sitten kirjoittaa arvioita, pitää tietysti vielä ottaa selvää panimosta, sen historiasta ja työskentelytavoista.