1. yle.fi
  2. Uutiset

Lentokonehallin ulkonäkö koheni talkoovoimin

Pohjolan moottorilentäjien omistama halli on yksi Suomen vanhimmista käytössä olevista lentokonehalleista. Rakennuksen ulkokuori on saanut tänä kesänä uuden maalipinnan.

Kotimaan uutiset
Lentokonehallin etupiha
Kati Siponmaa / Yle

Pohjolan moottorilentäjien omistama lentokonehalli sijaitsee Kemi-Tornio lentoaseman alueella. Alueen ainoana lennonopettajana toimiva Juhani Järvenpää kertoilee hallin historiaa samalla, kun odottelee oppilastaan palaavaksi ensimmäiseltä yksinlennolta.

- Tämä on yksi Suomen vanhimpia edelleen käytössä olevia lentokonehalleja, joka tuotiin tänne aikoinaan osina Hyvinkäältä.

Tänä kesänä hallilla on pyörinyt lentäjien lisäksi porukkaa pensselien kanssa.

Onneksi tässä on ollut semmoinen puolenkymmentä aktiivista, jotka ovat kulkeneet talkoissa.

Juhani Järvenpää

- Tämän kesän homma on ollut ulkonäön ehostus. Muuan vuosi sitten laitettiin kokonaan uusi huopakatto tähän päälle. Onneksi tässä on ollut semmoinen puolenkymmentä aktiivista, jotka ovat kulkeneet talkoissa, kiittelee Järvenpää.

Järvenpää kertoo, että vuosien varrella puurakenteiseen halliin on tehty yhtä ja toista toimenpidettä. Aiemmin lämmitettävä halli on muun muassa muutettu kylmäksi kustannussyistä.

Halli on myös kokenut pienen ulkonäön muutoksen siinä vaiheessa, kun siellä ei ollut enää tarvetta säilyttää isompia koneita. Raskaista, koko etuseinän korkuisista ovista saatettiin luopua.

- Kemin ammattikoulusta tuli nämä kevyempikäyttöiset ovet. Tästä mahtuu nämä meidän Cessnat hyvin sisälle.

Hallin suojissa on nykyisin Pohjolan moottorilentäjien kahden oman koneen lisäksi heidän vuokralaisten, Kemin laskuvarjokerhon ja Perämeren ilmailuyhdistyksen koneet. Yksi yksityisen omistajankin kone on saanut säilytystilaa hallista.

Lue seuraavaksi