Perseidit singahtelevat yötaivaalla

Maan ilmakehää on lähestymässä yksi vuoden seuratuimmista ja runsaimmista meteoriparvista, perseidit. Elokuussa voi parhaimmillaan nähdä tunnin aikana jopa 60 tähdenlentoa.

Perseidi-meteori öisellä taivaalla. Kuva: Brocken Inaglory/ Lisenssi: CC BY-SA 3.0, http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.fi

Perseidit ovat peräisin komeetta Swift-Tuttlen pölyvanasta. Ne näyttävät tulevan Perseuksen tähdistön suunnasta, josta myös niiden nimi tulee. Vaikka meteoriparven tähdenlennot tulevat samasta suunnasta, niitä voi näkyä taivaalla melkein missä päin tahansa.

Perseidit ovat melko nopeita, kirkkaita ja usein punertavan vanan jättäviä. Toisinaan tähdenlentoparvet voivat yllättää runsaudellaan. Joskus mukaan saattaa mahtua upeita Venus planeettaakin kirkkaampia tähdenlentoja, joita sanotaan tulipalloiksi. Upeat tulipallot voivat olla jopa täysikuuta kirkkaampia ja lentää näyttävästi useamman sekunnin.

- Tähdenlentoja katsellessa hyvä apuväline on makuualusta tai aurinkotuoli. Parhaita havaintopaikkoja ovat kaukana kaupungin valosaasteesta olevat alueet, mistä voi nähdä mahdollisimman paljon taivasta, kuten esimerkiksi pellot ja kukkulat. Toivotaan selkeitä kelejä, toteaa Mikkelin Ursan puheenjohtaja Aki Taavitsainen.

Elokuun puolivälissä maksimiajankohta

Meteori eli tähdenlento on valoilmiö, joka syntyy, kun pieni avaruuden kivi eli meteoroidi palaa ilmakehässä. Tavallisesti tämä valoilmiö kestää vain muutamia sekunnin kymmenyksiä tai muutamia sekunteja. Silmin näkyvä meteori syntyy jo pienestä hiekanjyväsestä sen palaessa ilmakehässä. Meteorit syttyvät noin 100 kilometrin korkeudessa ja sammuvat 25 kilometriä alempana. Niiden lentorata voi olla jopa reippaasti yli 100 kilometriä.

Meteoriparvella tarkoitetaan Maan ilmakehään tulevia meteoreja, jotka tulevat tietystä taivaan suunnasta tiettyinä päivinä vuodesta. Meteoriparvet ovat yleensä törmäyksissä hajonneiden isompien kappaleiden tai ohi kulkeneen komeetan jäännöksiä.

Usein nämä jäännökset kulkevat samaa rataa kuin komeetta on kulkenut. Maapallon kohdatessa tämän radan sille jääneet hiukkaset törmäävät Maan ilmakehään. Siihen osuminen saa hiukkaset palamaan, jonka seurauksena ne näkyvät maassa tähdenlentoina.

Perseidien tähdenlentoja voi nähdä jo nyt öisin, mutta parasta katseluaikaa ovat elokuun 10. - 13. väliset yöt. Tähdenlentoparven maksimi ajankohta on 12. elokuuta klo 21.30 - 23.45.