Opiskelijoiden kontti tuottaa virtaa festarikansan älypuhelimiin

Festareiden kylkeen on syntynyt uusi palvelu, joka auttaa pitämään älykännykät latingissa. Vuokrattava akkumokkula takaa, että virtaa puhelimessa riittää koko viikonlopun ajan. Festarikansa on ottanut kolmen opiskelijan toteuttaman palvelun hyvin vastaan.

Kotimaa
Puhelimen latauslaite otetaan käyttöön Himoksen festivaaleilla
Marko Melto / Yle

Kun festarikansa majoittuu Suomen suvessa kolmeksi päiväksi telttaan, älypuhelimen akku on pian tyhjä. Tamperelaiset opiskelijat haistoivat harmissa liikeidean ja perustivat puhelimien latausta tarjoavan palvelun.

- Täältä saa hakea festareiden aikana akkumokkulan, joka lataa oman puhelimen akkua, esittelee Tommi Keränen keväällä hankittua konttia.

- Mokkula kiinni kännykkään ja kännykkä taskuun ja festareille kattelemaan keikkoja ja pitämään hauskaa.

Akkumokkuloiden latauspalvelulla on oma hinta ja mokkulasta maksetaan myös pantti. Pantin saa takaisin mokkulan palauttamalla, mutta vain joka seitsemäs luopuu laitteesta festareiden päätteeksi.

Power It –kontissa on latauspiste yli 300 akkumokkulalle. Kaikkiaan konttiin on tilattu jo 3 000 akkumokkulaa.

Somea akkua säästelemättä

Espoolaisten festarivieraiden Pipsa Ilpalan ja Valeria Kobychevan puhelimista akku loppui jo ensimmäisenä yönä.

- Mä olin tavallaan jo vähän asennoitunut siihen, että kännykkä sippaa, mutta sitten tämä oli ihan iloinen yllätys, sanoo Pipsa Ilpala.

-Voi käyttää nettiä ja kuunnella musiikkia. Ei tule sellaista hätää, ettei saa kiinni, Valeria Kobycheva luettelee latauspalvelun hyviä puolia.

Mokkula kiinni kännykkään ja kännykkä taskuun ja festareille kattelemaan keikkoja ja pitämään hauskaa.

Tommi Keränen

Himoksen Pipefestissä akkumokkuloita kaupattiin ja vaihdettiin ladattuihin myös leirintäalueella. Joensuulainen Miia Sirviö vaihtoi tilaisuuden tullen vuokraamansa akkumokkulan tuoreeseen.

- Tämä oli ensimmäinen vaihtoni, eli voin vaihtaa mokkulan tänään vielä kerran täydessä latauksessa olevaan.

Tavallisesti festareilla joutuu miettimään tarkaan, milloin on tarpeen käyttää puhelinta. Nykyään puhelimella on kuitenkin niin monta käyttötarkoitusta, että sitä on vaikea sulkea säästääkseen akkua.

- Voi soitella ja laitella viestiä ja facebookia päivitellä. Eikä tarvitse koko ajan miettiä, miten paljon käyttää akkua, Miia Sirviö sanoo.

Ensi kesänä ehkä jo ulkomaille

Ensimmäisen kesän aikana latauskontti on ehtinyt kiertää neljät festarit. Yrittäjyyttä opiskelevat nuoret miehet ovat aikeissa laajentaa toimintaa löydettyään vielä lähes koskemattoman bisnesalueen.

- Normaalisti yrittäjillä on vähän ruuhkaisemmat markkinat, mutta tässä meillä ei ole kilpailijoita vielä, sanoo Pekka Äijälä.

- Se on hienoa, että voi kokeilla ja tehdä uusia juttuja.

Tänä kesänä Power It –kontti pääsi liikenteeseen vasta juhannuksena, mutta ensi kesänä on tarkoitus päästä vauhtiin jo aiemmin. Talven aikana on tarkoitus tutkia mahdollisuutta lähteä viemään palvelua ensi kesänä myös ulkomaille.

Kyllä me ollaan sitä muutaman kerran kelailtu, että ei kyllä mahtavampaa kesäduunia voi olla.

Joel Ojala

Tamperelaiset Tommi Keränen, Pekka Äijälä ja Joel Ojala opiskelevat yrittäjyyttä Tampereen ammattikorkeakoulun yrittäjyyden yksikössä Proakatemiassa.

Ja kuten yrittäjyyden alkutaipaleeseen usein kuuluu, työt tehdään itse vaikka ilman palkkaa. Onneksi työolot tuovat vähän lohdutusta.

- Kyllä me ollaan muutaman kerran kelailtu, että ei kyllä mahtavampaa kesäduunia voi olla, sanoo Joel Ojala.

- Kaikki kuitenkin tykkää kuunnella musiikkia ja vähän ehditään käymään keikoillakin. Ja kavereitten kanssa saa tässä puuhastella. Mikäs sen parempaa, Ojala iloitsee.