Poliisin kanssa tulitaistelua halunneen miehen ase oli jäljennös

37-vuotias oululaismies loukkaantui sunnuntai-iltana poliisin ammuttua yhden laukauksen miehen jalkaan. Mies suuntasi pistoolilta näyttäneen esineen kohti poliiseja. Ase on paljastunut ampumakelvottomaksi asejäljennökseksi.

Kotimaa
Rikoskomisario Antti Räsänen
Yle / Kati Teirikko

Oulussa eilen poliisia asetta muistuttavalla esineellä uhannut ja omien sanojensa mukaan poliisin kanssa tulitaisteluun halunnut 37-vuotias oululaismies on edelleen sairaalahoidossa. Mies loukkaantui poliisin ammuttua yhden laukauksen hänen jalkaansa sen jälkeen, kun mies ei totellut poliisin käskytystä ja suuntasi kädessään olleen pistoolilta näyttäneen esineen kohti poliiseja.

- Mies ilmoitti hätäkeskukseen, että hänellä on käytössään omatekoinen käsiase ja että hän haluaa tulitaisteluun poliisin kanssa. Tilanne paikannettiin poliisilaitoksen lähelle ja poliisi eristi aluetta. Tilanne ei oikeastaan kestänyt oikeastaan kuin muutamia kymmeniä minuutteja. Mies kiipesi poliisilaitoksen sisäpihalle, jossa polisii käski häntä pudottamaan aseen. Koska mies ei totellut, poliisi ampui yhden laukauksen miehen jalkaan ja mies saatiin taltutettua, rikoskomisario Antti Räsänen kertaa tapahtunutta.

Mies ei ole hengenvaarassa ja häntä pyritään kuulemaan vielä tänään sairaalassa. Mies on pidätetty epäiltynä virkamiehenväkivaltaisesta vastustamisesta. Epäillyllä on aiempaa rikostaustaa.

Miehen käyttämä ase on teknisissä tutkimuksissa paljastunut ampumakelvottomaksi asejäljennökseksi. Tapahtumahetkellä mies kuitenkin kertoi käytössään olevan oikean omatekoisen aseen, ja jäljennös myös muistutti oikeaa asetta.

Poliisilla ei ollut vaihtoehtoja

- Kyseinen esine on muistuttanut asetta, eikä poliisi olisi voinut tuossa tilanteessa muulla tavalla toimia. Mies nimenomaan ilmoitti haluavansa tulitaisteluun poliisin kanssa, joten kun hän on kohottanut aseen poliisia kohti, ei poliisipartiolla käytännössä ole ollut muuta vaihtoehtoa kuin ampua häntä kohti, rikoskomisario Antti Räsänen Oulun poliisista kertoo.

Vaikka poliisi eristi aluetta, uteliaita sivullisia tuli seuraamaan tilannetta katseluetäisyydeltä.

- Kun sivulliset tulevat paikalle, he joutuvat potentiaalisesti hengenvaaraan. Siinä mielessä se oli haasteeellinen tilanne. Olimme aika aukealla paikalla ja lähes kaupungin keskustassa, Räsänen sanoo.

Poikkeuksellinen tilanne

Räsänen sanoo, että tilanne oli hyvin poikkeuksellinen.

- Reilut kymmenen vuotta sitten oli vastaavanlainen tapaus, jossa mies pääsi poliisilaitoksen sisälle oikean aseen kanssa ja ammuskeli sisällä muutamia laukauksia. Sen jälkeen poliisilaitoksen lähellä ei ole ollut vastaavia tapauksia, Räsänen sanoo.

Poliisin menettely ja aseenkäyttö tilanteessa on pääosiltaan selvitetty. Tilanteessa olleita poliiseja ei epäillä rikoksesta.

Poliisirikossyyttäjä tekee asiassa lopullisen päätöksen todennäköisesti lähipäivien aikana, kun tapahtumien kulku on saatu riittävällä tarkkuudella selvitettyä.

Tapauksen tutkintaa muilta osin jatkaa Oulun poliisilaitos.