Paavi: En tuomitse homoseksuaaleja pappeja

Paavi Franciscus suvaitsee pappien homoseksuaalisuuden, jos nämä eivät toteuta sitä. Naisilta ovi pappiuteen on yhä kiinni.

Ulkomaat
Paavi Franciscus lentokoneessa paluumatkalla Brasiliasta takaisin Vatikaaniin.
Paavi Franciscus lentokoneessa paluumatkalla Brasiliasta takaisin Vatikaaniin 29. heinäkuuta.Luca Zennaro / EPA

Paavi Franciscus on tehnyt merkittävän kannanoton suhtautumisesta homoseksuaaleihin. Paavi ei halua tuomita kirkon piirissä toimivia homoseksuaalisia pappeja.

Franciscuksen linjaus poikkeaa hänen edeltäjänsä Benedictus XVI:n kannasta. Benedictus allekirjoitti vuonna 2005 asiakirjan, jonka mukaan miehet, joilla on syvälle juurtunut homoseksuaalinen suuntautuminen, eivät voi toimia pappeina.

Katolisen kirkon uuden johtajan kanta on suopeampi. Hänen mielestään homoseksuaaleille papeille on annettava anteeksi ja heidän syntinsä on unohdettava.

- Jos joku on homoseksuaali ja etsii Jumalaa ja hänen hyvyyttään, mikä minä olen tuomitsemaan, paavi pohdiskeli.

Franciscus kertoi ajatuksistaan toimittajille palatessaan Brasiliasta takaisin Vatikaaniin.

Paavin mielestä homoseksuaaleja ei pidä marginalisoida tai tuomita heidän seksuaalisen suuntautumisensa perusteella. Hänen mukaansa homoseksuaalisuus ei ole synti sinänsä, ainoastaan homoseksuaaliset teot.

Suurimpana ongelmana paavi piti Vatikaanissa toimivaa homoseksuaalien kirkonmiesten ryhmittymää, joiden sanotaan edistävän toistensa etuja seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Paavi myönsi kesäkuussa, että Vatikaanin sisällä on "homo-lobby".

Katolisen kirkon sääntöjen mukaan pappien tulee noudattaa selibaattia, eli he eivät saa mennä naimisiin, eikä heillä saa olla muutakaan seksielämää.

Naisille "ovi on kiinni"

Vaikka Franciscus lieventää kirkon linjaa homoseksuaalien suhteen, naispappiuden suhteen hän on ehdoton.

- Kirkko on puhunut ja sanoo "ei", se ovi on kiinni, hän lausui.

Paavi ilmoitti kuitenkin toivovansa lisää naisia kirkon hallinto- ja sielunhoidollisiin tehtäviin.

Uutisen sanamuotoa muutettu 29.7. kello 18.40. Hyväksymisen sijaan käytetään muotoilua "ei tuomitse" sekä poistettu maininta, että katolisen kirkon suhtautuminen olisi muuttunut.

Lähteet: Reuters, AP