1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ruotsalainen nettikauppa käyttää postitukseen työttömien pajoja

Ruotsalainen silmälasiyhtiö Favoptic käyttää rovaniemeläistä kuntoutustyöpajaa postituspalveluihinsa. Rovaniemen monitoimikeskuksen työpajassa pakataan kehyksiä kokeiltavaksi ja käsitellään tilaustietoja. Romotken toimitusjohtaja Riitta Harmanen sanoo, että näin säätiössä valmennettaville ja kuntoutettaville on saatu mielekästä työelämätaitojen harjoittelua.

Kuva: Marjukka Talvitie / Yle

Romotken toimitusjohtaja Riitta Harmanen tyrmää väitteen siitä, että sopimus ruotsalaisen nettikaupan kanssa olisi halvan työvoiman käyttöä. Hänen mielestään on tärkeää, että työelämävalmennettavilla on nimenomaan mielekästä ja tarkoituksellista työtä.

Ruotsalaisfirman kanssa vuonna 2010 tehty sopimus on Harmasen mukaan vain hyvä asia.

- Meihin otettu todennäköisesti yhteyttä alun perin. Tämänluonteista toimintaa on monessa työpajassa myös Ruotsissa. Olen tyytyväinen siihen, että yhteiskunnasta löytyy toimintaa, jota tällainen säätiö voi tuottaa ja tehdä. Ja sitä kautta taas harjaannutetaan niitä työelämän taitoja ja työtaitoja.

"Kuntoutettavat asiakkaita, eivät työntekijöitä"

Romotken postitus- ja pakkaustyöpajan osallistujat pakkaavat internetistä tilattuja silmälaseja sovitettavaksi kaikkialle Suomeen. Myös asiakkaiden tekemät tilaukset välitetään Romotken kautta. Silmälaseja postitus- ja pakkaustyöpajassa ei siis tehdä, Riitta Harmanen kertoo.

- Säätiö saa korvausta niin, että pystymme palkkaamaan tähän ohjaushenkilön. Säätiön tavoitteena ei ole tehdä voittoa. Tällä sopimuksella olemme pystyneet tällaisen yksikön luomaan ja olemme siis saaneet yhden ohjaushenkilön.

Riitta Harmanen korostaakin, että kuntoutettavat ja valmennettavat ovat palveluja saavia asiakkaita, eivät työntekijöitä.

- Säätiössä työntekijöinä on ainoastaan ohjaushenkilökunta. Säätiö tuottaa kuntoutus- ja ohjauspalveluita ja meillä olevat asiakkaat ovat taas niissä palveluissa.

19-vuotias Sanna Kinnunen kokee hyötyneensä työpajasta. Hän aloittaa lähihoitajaopinnot syksyllä, muttei malttaisi pitää edes lomaa ennen koulun aloitusta.

- Minä olen oikein paljon tykännyt olla pajalla, olen ollut tässä kuukauden. Tämä on helppoa hommaa, Kinnunen sanoo.

Romotke muuttaa parhaillaan

Romotke on parhaillaan muuttamassa uusiin tiloihin Kairatie 75:een, jossa Lapin ammattiopisto lopettelee toimintaansa.

Riitta Harmasen mukaan Romotkella tulee olemaan saman katon alla 13 työpajaa. Hän esitteleekin muun muassa jo uusiin tiloihin muuttaneen ompelimon ja näyttää tilat, joihin valmistellaan puu- ja metallityöpajaa. Myös niistä voi tilata pieniä töitä, kuten korjausompelua ja pieniä puusepäntöitä.

Romotke muuttaa Rovaniemen koulutuskuntayhtymän kesäkuussa remontoimiin tiloihin heinä-joulukuun aikana kolmesta eri toimipisteestä, joista yksi on Rovaniemen Vaihdekadulla ja kaksi Varastotiellä.