1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. järvet

Kuopion järvissä tarkenee taas uida: Pintaveden lämpötila loikkasi miltei kymmenen astetta viikossa

Viime päivien lämpöaalto on iskenyt myös Pohjois-Savon järvivesiin ja pintavesi on jo yli 22 astetta lämmintä ainakin Kuopion Väinölänniemessä. Tänä kesänä järvivesien lämpötilat ovat heitelleet harvinaisen paljon.

järvet
Pikkutyttö kahlaa uimarannalla.
Kalevi Pitkäkangas / Yle

Järvivedet ovat viime päivinä lämmenneet vauhdilla ainakin Kuopiossa Kallavedellä. Tänään iltapäivällä Kuopion Väinölänniemen uimalassa mitattiin pintaveden lämpötilaksi 22,5 astetta, kun vielä viime viikolla lukema oli kahdeksan astetta alempi.

Poikkeuksellisen suuret ja nopeat veden lämmön vaihtelut ovat olleet laajemminkin ominaisia tälle kesälle.

- Alkukesästä vedet lämpenivät nopeasti toukokuussa ja sitten tuossa ennen juhannusta kesäkuun alkupuolella tapahtui hyvin nopea jäähtyminen ja silloin käytiin jopa hiukan keskiarvon alapuolella. Sitten taas kesäkuun loppupuolella pintavesien lämpötila nousi ihan ennätyslukemiin ja nyt ollaan heinäkuun tietämillä aika lailla keskiarvossa, hydrobiologi Veli-Matti Vallinkoski Pohjois-Savon Ely-keskuksesta kertoo.

Talviturkin ehtii vielä heittää

Vallinkoski muistuttaa, että kunnon myräkkä sekoittaa nopeasti järven vesikerrokset ja lämpötila voi laskea vauhdilla. Helle toisaalta lämmittää ainakin pintaveden pikaisesti. Jos kaunis sää jatkuu, järviveden lämpötila voi yhä nousta.

- Kesän kuluessa ollaan nähty, että tilanne voi muuttua nopeasti. Hivenen voi pintavesi lämmetä, mutta kun mennään elokuun puolella, niin tilastollisesti alkavat vedet pikkuhiljaa jäähtyä, Veli-Matti Vallinkoski kertoo.

Maanantaina keskipäivällä Kuopion lämmenneistä järvivesistä nautti muun muassa Roope Pekkarinen. Nuori mies oli veden laadusta lyhytsanainen.

- On se ihan lämmintä, Roope tyytyi toteamaan.

Kuopion järvivesiin aikoi maanantaina ottaa tuntumaa myös Roopen äiti Tanja Pekkarinen.

- Kyllä se täytyy tämän kesän ensimmäinen uintireissu tehdä. Jäi se alkukesän lämpö käyttämättä, nyt se täytyy tehdä. Loma nimittäin loppuu tälle viikolle.

Lue seuraavaksi