Jatkossa myös rikoksen valmistelusta voi saada vankeutta

Rikosten valmistelun rangaistavuus laajenee huume- ja terroririkoksista. Jatkossa tuomioita voi saada myös henkirikoksen, törkeän pahoinpitelyn, panttivangin ottamisen ja törkeän ryöstön valmistelusta.

Kotimaa
Poliiseja ja poliisiauto tienristeyksessä.
Poliisi otti vuonna 2007 Liedossa kiinni pankkiryöstöä suunnitelleet miehet, jotka olivat aiemmin ryöstäneet Suomen pankin rahankuljetusauton.Yle

Moni suomalainen muistaa Suomen pankin ryöstön yli kuuden vuoden takaa. Aseistautuneet ryöstäjät yllättivät rahankuljetusauton vartijat ja veivät mukanaan suuren summan rahaa. Sama kopla saatiin myöhemmin kiinni Liedosta vahvasti aseistautuneena ja ryöstösuunnitelma kainalossa.

Annetut tuomiot yllättivät. Turun hovioikeus hylkäsi Liedon tapauksen syytteet, sillä ryöstön suunnittelu ei ollut vielä rangaistava teko. Jatkossa tuomiot tulevat muuttumaan.

- Lakiuudistuksella halutaan tehostaa vakavimpien rikosten torjuntaa. Rikoksia on ollut vain muutamia vuodessa, mutta jokainen niistä on ollut liikaa. Tarkoituksena on tukkia ne aukot, joita meillä on lainsäädännössä ollut, kertoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Pelkkä suunnitelma ei vielä rikos

Poliisi on tyytyväinen lakimuutokseen. Jatkossa lainvartijoiden ei tarvitse odottaa toiminnan käynnistymistä rikoksen yritykseksi, jotta häkki saataisiin heilahtamaan rikollisille.

- Meidän tehtävä on kuitenkin ennaltaehkäistä rikoksia. Rikosten estäminen on aina parempi asia kuin niiden jälkikäteinen selvittäminen, sanoo Keskusrikospoliisin apulaispäällikkö Tero Kurenmaa.

Törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta voi saada enimmillään neljä vuotta vankeutta. Panttivangin ottamisen ja törkeän ryöstön valmistelusta enimmäisrangaistus on kolme vuotta vankeutta.

Kotidekkaristien ei kuitenkaan tarvitse olla muutoksesta huolissaan, sillä pelkkä suunnitelma ei tuo rangaistusta. Syyttäjän pitää pystyä todistamaan, että rikoksen toteutumisesta olisi aiheutunut vaaraa. Todisteina voisi toimia esimerkiksi rikoksentekovälineen, tilan tai yksityiskohtaisen tiedon ja suunnitelman hankkiminen.

- Lähtökohta on se, että pelkistä pahoista ajatuksista ei voida rangaista. Nyt rangaistavuuden ehtona on se, että tekijän nimenomaisena aikomuksena on tehdä rikos. Valmistelun kohteena tulee aina olla konkreettinen ainakin jollakin tavalla yksilöity teko, Henrikson toteaa.