1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uusi suojasatama vuosien päässä

Metsähallituksen biologi Marko Sieväsen mukaan suojasataman rakentaminen Perämeren kansallispuistoon vaatii tarkat selvitykset. Koko prosessiin uppoaa helposti viisikin vuotta aikaa.

Kuva: Riikka Rautiainen / Yle

Uuden suojasataman toteuttaminen Perämeren kansallispuistoon voi kaatua ympäristölupa-asioihin. Veneilijät ovat toivoneet Sarven saaren rinnalle uutta suojasatamaa jo parinkymmenen vuoden ajan.

Suunnitelmissa on on ollut Huituri, mutta todennäköisin paikka olisi Etukarin ja Pensaskarin välinen lahti. Lähempänä mannerta oleva suojasatama lisäisi veneilijöiden turvallisuutta ja palvelisi myös risteilymatkailua.

 Metsähallituksen biologi Marko Sieväsen mukaan kansallispuiston alueelle rakentaminen on vaikeaa.

- Jos sinne aletaan rakentaa suojasatamaa, niin se vaatii tarkat selvitykset siitä, minkälaiset vaikutukset sillä tulee olemaan sen alueen luontoon ja ympäristöön.

Sekin voi kaatua siihen, että ympäristöviranomainen  sanoo, että ei onnistu pojat.

Marko Sievänen

Tehtyjen selvitysten perusteella haetaan lupa ympäristöviranomaisilta.

- Sekin voi kaatua siihen, että ympäristöviranomainen  sanoo, että ei onnistu pojat, Sievänen toteaa.

Selvityksiin ja arviointeihin vuosia

Sievänen kertoo, että pelkästään selvitysten laatiminen vaatii erittäin hyvän suunnitelman satamasta. Lisäksi paikasta täytyy olla otettuna sedimenttinäytteet sekä ruoppaus-ja ulkopuolisten massojentuontitarpeet arvioituna.

- Jos ulkopuolisia massoja pitää tuoda, mitä ne on. Esimerkiksi kiveä, mitä kiveä se on. Liukeneeko niistä mitään. Sitten taas, jos tarvitsee ruopata, mihin se massa läjitetään, Sievänen listaa.

Sieväsen mukaan suunnitelman perusteella pitää laatia vähintäänkin Natura-vaikutusten arviointi.

- Siihen menee vajaa vuosi aikaa. Niiden selvitysten tekemiseen menee puolisen vuotta. Lupaprosessi vie varmaan helposti sen pari vuotta.  Viittä vuotta lyhyempää aikaa ei kannata edes haaveilla.