Ahdistaako töihin paluu? Mene metsään!

”Sulje silmäsi ja kuuntele veden solinaa, lintujen laulua, luonnon ääniä. Unohdu hetkeksi luonnon sointujen pariin.” Näin opastaa yksi voimapolun varrella olevista kylteistä. Voimapolku ei ole perinteinen luontopolku eikä se ole kuntopolkukaan. Reitin varrelle sijoitetut taulut eivät kerro luonnosta eivätkä kulttuurihistoriasta, vaan kehottavat pysähtymään luonnon äärelle ja ennen kaikkea itsensä äärelle.

Kotimaa
Mikkelin kaupungin hyvinvointikoordinaattori Arja Väänänen halaa puuta.
Tarja Nyyssönen / Yle

Mikkelin Peitsarissa Suojalammen rannalta lähtee metsäautotie uimarantaa kohti. Tien alkupäässä on vihreä opaskyltti ja kartta, joka kertoo lampea kiertävästä voimapolusta. Polku on merkattu hopeanharmailla maalitäplillä ja polun varrelta löytyy useita tehtäväkylttejä.

- Voimapolku tarkoittaa luontoon rakennettua polkua, jonka tarkoituksena on edistää ihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua. Voimapolkuun liittyy ajatus siitä, että metsämaiseman näkeminen rentouttaa niin aivojen kuin lihasten ja sydämen toimintaa, kertoo Mikkelin kaupungin hyvinvointikoordinaattori Arja Väänänen.

Voimapolun opaskyltti metsässä.
Tarja Nyyssönen / Yle

Vanhan, puiden välissä mutkittelevan noin 1,2 kilometrin mittaisen polun suunnittelivat ja toteuttivat Mikkelin ammattikorkeakoulun metsätalousinsinööriopiskelijat yhteistyössä Mikkelin kaupungin kanssa. Idea polkuun on napattu Metsäntutkimuslaitokselta, joka rakensi ensimmäisen voimapolun jokunen vuosi sitten Ikaalisiin. Polun varrella olevat taulut ohjaavat pysähtymään ja houkuttelevat kulkijan avaamaan aisteja luonnon tarjoamille elämyksille.

- Tauluissa kehotetaan katsomaan, kuuntelemaan, maistamaan, haistamaan ja koskettamaan luontoa. Tämä on keidas keskellä kaupunkia ja matalan kynnyksen paikka ihmisille, jotka eivät ole paljon luonnossa liikkuneet. Reitti on merkattu hyvin, eikä tarvitse pelätä että eksyisi.

Järvenranta
Tarja Nyyssönen / Yle

”Sulje silmäsi ja tunnustele luontoa. Kosketa järven vettä, sammalta tai puun kaarnaa ja aisti, kuinka ne elävät."

Ei suorittaen, vaan aistien

Voimapolkua ei ole tarkoitus kulkea läpi suorittamalla. Ajatuksena on pysähdellä polun varrella luonnon, ja ennen kaikkea itsensä äärelle. Samalla voi kuulostella, muuttuuko olotila ja hellittääkö kiire.

Nainen kävelee metsässä.
Tarja Nyyssönen / Yle

- Tutkimusten mukaan jo 10 minuutin oleskelu luonnossa voi rauhoittaa ihmistä, laskea pulssitasoa ja lihasjännitystäkin. Positiivista vaikutusta luonnon aistimisella on myös stressitasoon. Noin puolen tunnin kävely luonnossa laskee stressin ja kiireen kohottamaa verenpainetta, Arja Väänänen kertoo käsi lammen vettä koskettaen.

Voimapolun varrella olevien tehtävien lisäksi Arja Väänänen kehottaa kokemaan metsää ja luontoa oman tuntemuksen mukaan. Jos haluaa halata puuta, se on täysin sallittua. Polulle voi lähteä joko yksin tai kaverin kanssa, oman tuntemuksen mukaan.

- Eikä metsässä tarvitse olla välttämättä hiljaa, vaikka se auttaakin havainnointia. Joskus on hyvä purkaa paineita ihan konkreettisesti vaikka huutamalla., Väänänen toteaa puuta halatessaan kädet pihkassa.

Metsämainen järvimaisema.
Tarja Nyyssönen / Yle