1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asiantuntijat: Uusi koe-eläinlaki ei tuo suuria muutoksia

Turun yliopiston koe-eläinkeskuksen johtajan mukaan koe-eläinten käyttö tuskin vähenee Suomessa.

Aamu-tv:ssä keskustelivat Turun yliopiston koe-eläinkeskuksen johtaja Ulla-Marjut Jaakkola (oik.) ja Marianna Norring vaihtoehtoja eläinkokeille edistävästä Juliana von Wendtin säätiöstä.
Elokuun alussa tulee voimaan uusi laki tieteellisiin tai opetustarkoituksiin käytettävien eläinten suojelusta. Mikä muuttuu, vai muuttuuko mikään? Aiheesta Aamu-tv:ssä keskustelivat Turun yliopiston koe-eläinkeskuksen johtaja Ulla-Marjut Jaakkola ja Marianna Norring vaihtoehtoja eläinkokeille edistävästä Juliana von Wendtin säätiöstä.

Asiantuntijat eivät usko, että elokuun alussa voimaantuleva koe-eläimiä koskeva lakiuudistus tuo suuria muutoksia nykytilanteeseen.

Elokuun alussa tulee voimaan uusi laki tieteellisiin tai opetustarkoituksiin käytettävien eläinten suojelusta. Uuden lain tavoitteena on muun muassa korvata eläinten käyttöä tutkimuksessa ja vähentää niille aiheutuvaa kärsimystä.

Turun yliopiston koe-eläinkeskuksen johtaja Ulla-Marjut Jaakkola sanoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa, että nykytilanne vastaa jo pitkälti uuden lain vaatimuksia. Hän ei usko, että laki vähentää koe-eläinten käyttöä.

- Lääketieteellinen tutkimus tarvitsee eläinkokeita. Tilastoja on kerätty 1980-luvulta, ja luvut ovat tasaisesti nousseet, sanoo Jaakkola.

Marianna Norring Juliana von Wendtin säätiöstä pitää hyvänä, että koe-eläinten käyttöä pyritään uudessa laissa vähentämään. Hänen mukaansa kaikkia nykyisiä eläinkokeita ei tarvita, mutta niille ei ole olemassa vaihtoehtoisia menetelmiä.

- Itse laissa ei ole keinoja, miten siihen päästäisiin. Jos ei ole vaihtoehtoisia menetelmiä, niin ei ole oletettavissa, että lainkirjain mitään muuttaa, sanoo toiminnanjohtaja Marianna Norring Juliana von Wendtin säätiöstä, joka tukee eläinkokeille vaihtoehtoisia menetelmiä hakevaa tutkimusta.