1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vadelma

Satoa korjataan kiivaasti

Ensimmäisiä herukoita päästiin poimimaan Etelä-Suomessa jo viikko sitten. Myös vadelmia on poimittu jo parin viikon ajan. Vihannestenkin sadonkorjuu on päässyt vauhtiin.

Kuva: Marjatta Harju / YLE

Mustaherukan sato on jäämässä keskimääräiseksi, sillä kuumat ja kuivat sääjaksot ovat pienentäneet hieman marjakokoa. Tästä syystä myös puna- ja valkoherukat ovat varistaneet alkukesän aikana raakileitaan, miikä pienentää puna- ja valkoherukoiden satomäärää. Toisaalta aurinkoisten säiden ansiosta marjat ovat makeita.

Vadelmia on poimittu Etelä- ja Keski-Suomessa parin viikon ajan. Marjoja kypsyy nyt nopsassa tahdissa, ja pääsatokausi on kääntymässä lopuilleen. Aurinkoisten säiden ansiosta vadelmat ovat laadultaan hyviä.

Etelä-Suomen omenatarhoissa on alkamassa viikon kuluessa ensimmäisten kesälajikkeiden poiminta. Kesäomenien sato on Etelä-Suomessa tyydyttävä, kerrotaan ProAgriasta.

Tuorevihannesten valikoima laajimmillaan

Sadonkorjuutyöt ovat kiivaimmillaan myös pelloilla. Sieltä korjataan parhaillaan kerä-, kukka-, parsa- ja kyssäkaalin, rapean keräsalaatin, kiinankaalin, nippusipulin, porkkanan, tarhaherneen, avomaan kurkun ja kesäkurpitsan satoa.

Kuivuus on haitannut monella paikkakunnalla tuorevihannesten kasvua ja pienentänyt satoa kasvustojen ahkerasta kastelusta huolimatta. Toisaalta sadekuurot ovat olleet paikoitellen runsaita, ja paikoitellen sadetta on saatu liikaakin.

Lämpimät säät ovat suosineet tuhohyönteisten esiintymistä, eikä tuhoilta ole täysin vältytty huolellisesta tuholaisseurannasta ja -torjunnasta huolimatta.

Varastovihannesten kasvu on vielä kesken, joten tulevien viikkojen sääolot ratkaisevat sadon määrän ja laadun. Huippusatoja ei kuitenkaan ole odotettavissa alku- ja keskikesän kuivuudesta johtuen.