1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lapsuudessa koetuista laiminlyönneistä on mahdollista toipua

Toimimaton kasvuympäristö varjostaa aikuisuuteen saakka. Terapian sijaan solmuja voi aukaista vertaisryhmässä.

Alkoholistien aikuisten lasten ryhmässä käyvä Kitte on selvittänyt sukupolvien ajan tulleita solmuja. Kuva: Liisa Leinonen / Yle

Vanhempien väärät elämäntavat ja valinnat vinouttavat lapsuuden, ja seuraukset näkyvät aikuisuuteen saakka. Vastuuntuntoinen, tuottelias ja aikaansaapa aikuinen saattaa jopa tietämättään kantaa mukanaan lapsuuden hyväksytyksi tulemisen janoa, joka ruoskii tehokkuuteen jaksamisen kustannuksella.

- Kun alkoholisti on voimaton alkoholin suhteen, me oleme voimattomia lapsuuden toimimattoman kasvuympäristön suhteen. Lapset eivät ole vanhempiensa väärien tekojen syy, mutta he kantavat siitä syyllisyyttä aikuisuuteen saakka, Alkoholistien aikuisten lasten ryhmässä toimiva Kitte sanoo.

Vuosikymmenten kieroon kasvamista ei vuodessa oiota

Alkoholistien aikuisten lasten ryhmässä käy ihmisiä yhteiskunnan kaikilta tasoilta ja ryhmistä, eikä kaikkien ryhmäläisten taustalla suinkaan ole alkoholi. Vinoutumia on saattanut tulla vaikkapa vanhempien sotatraumoista tai vaietuista suvun salaisuuksista. Tapaamisissa kaikilla on mahdollisuus puhua ja tulla kuulluksi, osallistumisvelvoitetta ei ole eikä tapaamisissa ole teemoja.

Tapaamisissa kaikilla on mahdollisuus puhua ja tulla kuulluksi.

Kitte

- Me emme ole poliittinen tai uskonnollinen ryhmä, eikä meillä ole erikseen ryhmän vetäjää, Kitte sanoo. Ryhmän kokoontumisia sääntelevät perinteiksi kutsutut säännöt. Talous pyörii vapaaehtoisella kolehdilla, jolla katetaan kulut.

Lapsuuden kokemusten pöyhiminen voi nostaa esiin paljon erilaisia asioita, joiden työstäminen vaatii paljon aikaa. Jos on vuosikymmeniä kasvanut kieroon, ei oikeneminenkaan tapahdu hetkessä.

Vahvuus on heikkouden peitto

- Tässä ajassa painotetaan sitä, että pitää pärjätä omillaan ja olla tuottelias. Omien heikkouksien myöntäminen vaatii rohkeutta, mutta paradoksi onkin siinä, että siitä vasta lähtee vahvistuminen, Kitte sanoo.

Omien heikkouksien myöntäminen vaatii rohkeutta, mutta paradoksi onkin siinä, että siitä vasta lähtee vahvistuminen.

Kitte

Hylkäämisen kokemukset lapsuudessa seuraavat myös aikuisuuteen ja parisuhteisiin. Pintapuoliset tai takertuvat sitoutumiset tai riippuvuudesta kärsivän puolison hoitaminen ovat oikeastaan opittu jo lapsuudessa. Toiminta toistaa tuttua kaavaa, jossa osaa käyttäytyä ja jonka etenemisen voi ennustaa. Reagointi on luontaisempaa kuin toimiminen.

Anteeksiantaminen ei ole synninpäästö

Pahoja tekoja tehneille ihmisille tehtävä anteeksianto saattaa kuulostaa kohtuuttomalta. Kitte pitää tekojen anteeksi antamista itsekkäänä tekona, jonka hyöty tulee suoraan uhrille. Anteeksiantaminen vapauttaa ajatukset tapahtuneista asioista, ja energiaa jää oman hyvinvoinnin ja elämän rakentamiseen.

- Päätös anteeksiantamisesta on oikeastaan aika karu. Jos mennyttä suree ja sorkkii marttyyrina, se vain kuormittaa omaa elämää, Kitte sanoo.