1. yle.fi
  2. Uutiset

Syysviljasato jää niukaksi Kymenlaaksossa

Epätasaiset sateet aiheuttavat sen, että sato-odotukset syysviljojen suhteen vaihtelevat. Etelä-Suomen ProAgrian kasvintuotannon asiantuntija Hannu Lehtikangas kertoo, että tavoitemääristä jäädään Kymenlaaksossa monin paikoin.

viljakasvit
Vehnäpeltoa Iitissä
Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan täysjyväviljaa suosivat voivat elää muita pidemmän elämän.Raine Martikainen / Yle

Viljojen puinnit ovat alkamassa Kymenlaaksossa ensi viikolla. Satonäkymät ovat kuitenkin maakunnassa vaisut kuivuuden vuoksi.

- Sateita on saatu epätasaisesti, jossakin todella paljon ja jossakin huomattavasti vähemmän. Jossain voidaan saada erinomainen sato, muutaman kilometrin päässä sato voi jäädä lähes olemattomaksi, kertoo Etelä-Suomen ProAgrian kasvintuotannon asiantuntija Hannu Lehtikangas.

Heinäkuun sademäärät ovat jääneet jopa viidenneksen pienemmiksi kuin keskimäärin. Viljoista ensimmäisenä päästään puimaan ruista. Ruissadosta odotetaan tavanomaista pienempää ja laadultaankin vain tyydyttävää.

- Syysviljat ovat muutenkin hankalan viime syksyn jäljiltä vähissä. Sen sijaan tänä vuonna mahdollisuus kylvää ensi vuodeksi syysviljaa voi olla parempi, Lehtikangas arvioi.

Lehtikankaan mukaan myös ohrasato on jäämässä Kymenlaaksossa tavanomaista pienemmäksi niin rehu- kuin mallasohrankin kohdalla. Tavoitteista jäädään myös kauran osalta.

- Viljan laadusta ei vielä voi sanoa mitään. Sen näkee vasta sitten, kun sato on laarissa. Seuraavat 2-3 viikkoa näyttävät, minkälaatuisena vilja kauppoihin kannetaan.

Myös rikkakasveilla on Lehtikankaan mukaan ollut tilaa ja mahdollisuuksia kasvaa tänä vuonna.

- Juolavehnä ja muut rikkakasvit pitävät siitä, kun viljakasvustot ovat vähän heikkoja.

Lue seuraavaksi