Hyppää sisältöön

Suomalaista kesäteatteria ei pysäytä maamme kesäsääkään

Kesäteatteri on keskeinen osa suomalaista kesää. Nelisensataa kesäteatteria halki Suomen tarjoaa kesäistä kulttuuria teatterin ystäville.

Näyttelijä ja Mikkelin kaupunginteatterin johtaja Mika Nuojua.
Näyttelijä ja Mikkelin kaupunginteatterin johtaja Mika Nuojua vieraili tiistaina Päivän kasvo -ohjelman vieraana.

Suomessa toimii noin 400 kesäteatteria. Luvussa on sekä ammattilaisryhmiä että harrastajien kokoonpanoja. Joka kesä nämä teatterit tuovat kesänviettäjien nähtäväksi satoja esityksiä eri puolilla Suomea. Säätäkin uhmaten.

Yle Uutisten kesäteattereilta keräämien tietojen mukaan suomalainen kesäteatteri voi varsin hyvin. Kysyimme yleisömääriä ja niiden kehitystä sekä teatterien suunnitelmia ensi kesäksi.

Tässä kaksi kesäteattereiden tilannetta edustavaa vastausta:

Minna Kuusisto, Puheenjohtaja, Oulun Työväen Näyttämö

"Suotuisten säitten ja kiinnostusta herättäneen näytelmän ansiosta täyttöasteemme oli tänä kesänä 95 % ja kävijämäärä yli 9 500 katsojaa. Tämä kesä oli parempi taloudellisesti kuin viime kesä, koska viime kesä oli ilmoiltaan epävakaampi ja kävijämäärä jäi tuolloin pienemmäksi. Ensi kesän näytelmän teksti on jo tiedossa, ohjaajaa haetaan ja näyttelijöitä rekrytoidaan. Toivomme aurinkoista tai ainakin sateetonta kesää, koska teatteriamme ei ole katettu, ja kävijämäärä vaihtelee vuosittain säitten mukaan."

Jukka Huhtala, Pöytyän teatteri

"Teatterimme kävijämäärä tulee olemaan 4 200 katsojaa ja täyttöaste 75 %. Kasvua on edelliseen vuoteen verrattuna noin 10 %. Taloudellisesti viime kesään verrattuna ollaan myös lievästi kasvusuunnassa. Ensi kesän näkymät ovat toiveikkaat, hyvä vuosi kantaa satoa myös seuraavaan vuoteen."

Kesäteatterien esityskausi on, luonnollisesti, varsin lyhyt. Tämä vaatii teatterintekijöiden mukaan paljon työtä erittäin tiiviissä aikataulussa, jotta esitys saadaan harjoiteltua valmiiksi, ajoissa ja halutunlaisena. Tahto on tehdä niin hyvää teatteria kuin vain on mahdollista.

Sää ratkaisee taloudenkin

Ruukinmyllyn kesäteatteri sai tulikasteensa viime kesänä. Nuori ja uusi ryhmä on jo vakiinnuttanut asemansa ja löytänyt hyvin yleisönsä. Kymijoen rannalla, historiallisen tehdasympäristön äärellä esitettiin tämä kesä Maiju Lassilan Nuorta mylläriä. Teatteriryhmä on nyt keskellä Lassila-trilogiaansa, joka vuonna 2012 aloitettiin näytelmällä Tulitikkuja lainaamassa. Ja luvassa on Maiju Lassilan teos ensi kesänäkin. Ruukinmäen kesäteatterin tuottaja, Veli-Matti Koivula, ei vielä paljasta, mikä Lassilan teksti tuolloin huipentaa trilogian:

- Jatkuvuus ja samalla yllätyksellisyys. Maiju Lassilan tekstit tunnetaan hyvin. Se osaltaan takaa meille sekä vanhoja että nuoria katsojia. Vanhemmat katsojat saavat nähdäkseen tutun tekstin. Ja sekä nuoret että vanhat saavat meiltä tuoreen tulkinnan.

Sää on kesäteattereille tärkeä tekijä. Kesäteatterin olemukseen kuuluu, että esitys tarjotaan luonnon äärellä ja siksi myös luonnon armoilla. Näyttämön kattaminen vaikuttaa myönteisesti yleisömääriin. Ruukinmäen kesäteatteri sai täyden katteen tänä kesänä ja se näkyi heti myös katsojamäärissä.

Tuottaja Koivula uskoo, että katsojan valintaa ja päätöstä ostaa lippu esitykseen helpottaa tieto siitä, että katsomo on katettu:

- Kate vaikutti asiaan varmasti. Viime vuonna meillä oli 2 200 katsojaa. Tänä kesänä, nyt täyskatetussa katsomossamme oli 2 900 katsojaa.