1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Lautapelinörtit listasivat suosikkinsa - suomalaispeli kuudentena

Lautapelien harrastajat suosivat suomalaista. BoardGameGeek-sivuston ylläpitämän listan kärkeen mahtuu myös suomalainen Eclipse.

Lautapelien harrastajat voivat äänestää suosikkejaan BoardGameGeek.com -nettisivulla. Top 10 -listalta löytyy pelejä niin sähköverkon rakentamisesta kuin tieteis- ja fantasiaseikkailuitakin.

Listan kuudennella sijalla komeilee tällä hetkellä suomalainen avaruusstrategiapeli Eclipse.

Ihan helpolla listan sijoitukset eivät horju, sillä suosituimmille peleille äänensä on antanut yli 10 000 pelaajaa.

Tämänhetkinen Top 10 näyttää tältä:

1. Twilight Struggle

Kaksi pelaajaa - USA ja Neuvostoliitto. _Twilight Struggle _käy läpi kylmän sodan vaiheet, joista vain toinen pelaaja voi selviytyä voittajana. Peli jakaa mielipiteitä, sillä joidenkin pelaajien mielestä se on enemmänkin sotapeli kuin lautapeli.

2. Agricola

Saksalaisessa pelissä pelaajat ovat farmareita, jotka kasvattavat ja korjaavat satoa sekä kasvattavat perhettään keskiaikaisella maatilkulla.

3. Through the Ages: A Story of Civilization

Listan ainoa niin sanottu sivilisaatiopeli. Jokainen pelaaja rakentaa oman sivilisaationsa kilpaillen toisten kanssa. Peli painottaa esimerkiksi tieteen ja kulttuurin kehitystä sotilaallisen voimankäytön kustannuksella.

4. Puerto Rico

Myös tässä pelissä pelaajat ovat viljelijöitä - tällä kertaa kuitenkin plantaasinomistajia Puerto Ricossa. Peli keskittyy kaupankäynnin lisäksi San Juanin kaupungin rakentamiseen.

5. Android: Netrunner

Kahden pelaajan seikkailupeli sijoittuu synkkään lähitulevaisuuteen, jossa pelaajat ovat suurta megayhtiötä vastaan taistelevia yksinäisiä hakkereita.

6. Eclipse

Suomalaispeli avaruuden herruudesta on ollut parin vuoden ajan yksi lautapelaajien suursuosikeista. Maailmalla ylistetyssä pelissä tutkitaan ja valloitetaan avaruutta sekä taistellaan muita galaktisia sivilisaatioita vastaan.

7. Power Grid

Pelaajat kilpailevat sähköverkon rakentamisesta ja voimalasopimuksista.

8. Le Havre

Satamakaupunkiin sijoittuva peli perustuu samaan ideaan kuin _Agricola _ja Puerto Rico, mutta merellisellä tunnelmalla.

9. Mage Knight Board Game

Top 10 -listan ainoa monen pelaajan seikkailupeli vie pelaajansa fantasiamaailmaan, jota maagiritarit ovat muinoin hallinneet. Roolipeliä, sotapeliä ja lautapeliä yhdistelevä peli on sukua klassiselle _Hero Quest _-lautapelille ja uudemmalle Descentille.

10. Terra Mystica

Neljäntoista fantasiakansan tulevaisuus on vaakalaudalla pelissä, jossa pelaaja muokkaa maata sopivaksi omille olennoilleen - muiden rotujen kustannuksella. Vahvasti strategiapainotteinen saksalaispeli.