Nuoruuden piikkarit nostavat kunnanjohtajan korkeuksiin

Penkkiurheilukansa odottaa kuumeisesti Moskovan yleisurheilun MM-kisoja. Aivan oman innostuksen on nostannut tulevat veteraaniyleisurheilun SM-kilpailut. Esimerkiksi Sotkamon kunnanjohtaja kaivoi vanhat piikkarinsa kaapista.

ilmiöt
Sotkamon kunnanjohtaja Petri Kauppinen hyppää korkeutta.
Sanna Kähkönen / Yle

Sotkamon Hiukan maineikkaan pesäpalloareenan välittömässä läheisyydessä sijaitsee korkeushyppypaikka. Sotkamon kunnanjohtaja Petri Kauppinen on saapunut paikalle aamuharjoituksiin muutama päivä ennen veteraaniyleisurheilun SM-kilpailuja.

- Sitä joko jatkaa tässä iässä niitä huonoja elämäntapoja, ostaa moottoripyörän tai palaa vanhan lajin pariin. Minun viidenkympin viilitys on tämä korkeushyppy.

Liikunnallisen Sotkamon johtaja on ilmoittautunut M50-sarjaan. Aivan ummikko hän ei korkeushypyn suhteen ole.

- 1980-luvulla menestyin joten kuten kansallisen tason kilpailuissa. Olen ylittänyt joskus kaksi metriä ja nyt tavoitteena on 1,60 metriä. Kaikki sentit, jotka tulevat siihen päälle ovat vain plussaa.

Kauppinen kertoo, että halu pudottaa painoa ja elää terveenä ovat päällimmäiset syyt, miksi hän hakeutui jälleen liikunnan pariin.

- Koen myös tosi mukavaksi, että saan nähdä niitä entisten aikojen kilpakavereita, kysellä kuulumisia ja muistella aikoinaan tehtyjä hikisiä harjoituksia ja salin lattioita. Kilpailusta saa lisämausteen.

Sotkamon kunnanjohtaja Petri Kauppinen hyppää korkeutta.
Sanna Kähkönen / Yle

Menestystä rennosti stipendipiikkareilla

Kajaanin urheilukeskuksessa järjestettävät veteraanien yleisurheilun SM-kilpailut kokoavat yhteen lähes 900 urheilijaa. Nuorimmat urheilijat ovat 30-vuotiaita ja varttuneimmat kilpailevat 95-vuotiaiden ikäluokassa. Tänä vuonna mukana on erityisen paljon uusia yleisurheilun harrastajia.

Jospa perjantaina kisan jälkeen olisi kotiin tuotavana muutakin kuin käristemakkaraa.

Petri Kauppinen

- Näihin kilpailuihin osallistumisen kynnys oli minulle tosi matala. Vanhat piikkaritkin ovat vielä aivan toimivat ja muistorikkaat. Nämä on tilattu Saksasta Adidaksen tehtaalta, stipendirahoilla, Kauppinen kertoo.

Hiukan yleisurheilupaikka on miehelle tuttu jo 30 vuoden takaa. Tuolloin korkeushyppy vei mennessään, eivätkä taidot ole kadonneet. Kauppisen valmistautumisesta näkee, että hän hallitsee lajin metkut.

Muutaman lämmittelyhypyn jälkeen harjoituksissa siirrytään tositoimiin. Mies riisuu verkkarit, laittaa askelmerkit kohdilleen ja riman kohtaan 1,60 metriä. Kaksi ensimmäistä yritystä ovat kohtuuttaman huonoja päättyen pudotukseen. Kilpailijan luonteen Sotkamon kunnanjohtaja paljastaa viimeisellä yrityksellään. Flobbaus on tyylipuhdas ja rima saa olla rauhassa.

- Jäikö sinne ilmaa alle? Jos jäi, se antaa lupauksia. Kun vain suoritus pysyisi rentona.

Terävin tähtäin Petri Kauppisella on jo kesässä 2014, sillä silloin hän aikoo päästä 170 sentin korkeuteen.

- Mutta jospa perjantaina kisan jälkeen olisi kotiin tuotavana muutakin kuin käristemakkaraa.