1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tehonnosto panee piipun vaihtoon

Rovaniemellä on aloitettu 80-metrisen voimalaitospiipun vaihto. Suosiolan kaukolämpövoimalaan asennetaan uusi piippu, sillä vanha ei enää sovellu tehoja nostavaan laitokseen. Toimitusjohtaja uskoo, että työ on edessä myös monessa muussa voimalassa tulevaisuudessa.

Kotimaan uutiset
Kohta piippu lähtee.
Kohta piippu lähtee.Yle / Tapio Nykänen

Kaukolämpövoimaloiden hyötysuhde käy jatkuvasti paremmaksi uusien teknisten ratkaisujen myötä, ja samalla laitoksista otetaan irti entistä enemmän tehoja. Suosiolassa polttoaineen palamisprosessia on tehostettu noin kymmenellä prosentilla. Vielä enemmän lisätehoja saadaan, kun aiemmin harakoille tuprunneesta savukaasusta kaapataan savukaasulauhduttimella talteen merkittävästi lämpöenergiaa

Investointien jälkeen Suosiolan kaukolämmön tuotanto nousee 62:sta jopa 96:een megawattiin. Samalla kaasun rikki- ja suolahappopäästöt putoavat alle puoleen nykytasostaan.

- Tämä on mitä suurimmassa määrin ympäristösuojelullinen investointi sen lisäksi, että voimalan teho nousee. Päästöjen pienemisen lisäksi voimme vähentää öljyn käyttöä, sanoo Rovaniemen Energian toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen.

Käytetty piippu vaihtuu uuteen

Savukaasulauhduttimen käyttöönotto merkitsee myös sitä, että Rovaniemellä jouduttiin vaihtamaan sinänsä hyväkuntoinen voimalaitoksen piippu. Lauhdutin viilentää poistuvan savun ja vesihöyryn noin kuusikymmenasteiseksi. Vanhan piipun sisäpinta ei kestäisi ruostumatta viilentynyttä kaasua.

Rovaniemen Energiassa pohdittiin myös piipun sisäpinnan pinnoittamista, mutta kiireellisen aikataulun ja kustannusten pienen ero myötä koko piippu päätettiin panna vaihtoon.

- Perimmäinen syy piipun vaihdolle ei ollut kunto, joka on tosi hyvä. Syy oli se, että savukaasulalauhdutin, jolla otetaan lämpöenergia talteen käytettäväksi kaukolämmöksi, jäähdyttää savukaasua ja vesihöyryä huomattavasti, yli 140 asteesta noin 60 asteeseen. Vanha piippu ei kestä ruostumatta näin viileää vesihöyryä.

Piipun vaihdossa epätavallista oli nimenomaan se, että vaihtoon mennyt piippu on hyvässä kunnossa. Uuden piipun toimittaja Vesmeta Oy ottaa vanhan vaihdossa ja myy sen todennäköisesti johonkin toiseen voimalaitokseen. Markus Tykkyläinen uskoo, että sama työ on edessä myös monessa muussa laitoksessa tulevaisuudessa.

- Tämmöiset piippujen vaihdot kesken voimalaitoksen elinkaarta eivät ole olleet kovin yleisiä Suomessa. Investointeja savukaasupesureihin tulee varmasti tulevaisuudessa ympäri maata, jolloin piippujakin joudutaan vaihtamaan.

Investoinnit ovat yksittäisinä hankkeina melko suuria. Savukaasupesuri ja uusi piippu maksavat yhteensä noin viisi miljoonaa euroa.

Erikoistyö

80 metriä pitkän ja noin satatonnisen piipun vaihtaminen on työnä haasteellisemmasta päästä. Suosiolassa työtä vaikeuttaa myös se, että piipun ja viereisen sähkömuuntamon välissä on etäisyyttä vain noin puoli metriä, eikä rakennus saa vaurioitua. Voimala on tarkoitus ajaa ylös tulevana maanantaina, eikä aikaa ylimääräisiin korjauksiin ole.

Vaihtotyö tehdään 110 metriä korkealla nosturilla. Vanha piippu puretaan ja uusi kootaan kolmessa osassa. Työtä edesauttaa suuresti se, että asialla ovat osittain samat miehet, jotka aikanaan ovat piipun pystyttäneet.

- Kyllä meidän luottoa tähän operaatioon lisää suuresti, että asialla ovat todella kokeneet kaverit, Markus Tykkyläinen sanoo.

Eteläisen Rovaniemen profiilia leimaavan Suosiolan uusi piippu on aikataulujen mukaan pystyssä loppuviikosta, ja ensi viikolla laitos siis jälleen syöttää lämpöä rovaniemeläisiin koteihin.

Lue seuraavaksi