Arjen alku ajaa kosteiden lomien viettäjät päihdeklinikalle

Lämmin kesä ja saunaillat tekevät suomalaiset janoisiksi, joskus liiaksikin asti. Porvoon päihdeklinikalla työskentelevä sairaanhoitaja ei silti usko, että alkoholipolitiikan kiristäminen tepsisi ryypiskelyyn.

Kotimaa
Oluttuoppeja pöydällä.
Yle

Porvoon päihdeklinikan kävijämäärissä näkyy selvä piikki, kun lomat loppuvat. Terassit vetävät joitakin puoleensa vastustamattomalla voimalla. Myös saunailloissa ja grilliaterioilla olut maistuu. Toisilla juominen karkaa kesällä käsistä ja arjen alkaminen aiheuttaa pelkoa.

- Hälytyskellojen pitäisi soida siinä vaiheessa, kun joka päivä tuntuu siltä, että että tarvitsee muutaman olutpullon, sairaanhoitaja Marjut Saario sanoo.

Oluen myynnin rajoittaminen ei ehkä auta

Saario suosittelee, että päihdeklinikalle hakeudutaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta ongelma saadaan aisoihin. Alkoholin saannin kiristämiseen Salonen ei kuitenkaan usko.

Kyllä se juominen vaan jatkuu.

Marjut Saario, sairaanhoitaja, Porvoon päihdeklinikka

- Olen seurannut mediakeskustelua, mutta itselleni tuli ajatus, että jos keskiolut viedään Alkoon, niin vaihtuuko juominen vain vahvempaan?

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) on harkinnut keskioluen myynnin siirtämistä ruokakaupoista Alkoon. Päihteidenkäyttäjien parissa työskenetelevä Salonen ei kuitenkaan usko, että tällainen keino suitsii juomista.

- Hyvä että asia mietitään, koska alkoholi aiheuttaa Suomessa paljon ongelmia. Mutta uskon, että vaikka kuinka alkoholipolitiikkaa rajoitetaan, niin kyllä ihmiset aina keinot keksivät. Kyllä se juominen vaan jatkuu, Saario pohtii.

Eläkeläiset juovat aiempaa enemmän

Porvoon päihdeklinikalla käy sekä nuoria että aikuisia. Osa asiakkaista on myös sekakäyttäjiä. Ikähaitari on 13 vuodesta aina seitsemänkymppisiin asti. Tyypillisin asiakas on noin nelikymppinen mies, mutta eläkeläisten määrä on kasvanut Saarion mukaan.

- Elämä on vaan jotenkin lipsahtanut hallinnasta. Taustalla on työttömyyttä, avioeroa ja muita murheita. Sitten alkoholi on otettu liian herkästi apuun. Tarinoita on monenlaisia.