1. yle.fi
  2. Uutiset

Mobiilisovellus pitää kirjaa Vilttihatun lapsista

Mikkelin keskustan vuoropäiväkoti Vilttihattuun siirtyi Pankarannan päiväkodista mobiilisovellus, päiväkotilapsia, henkilökuntaa ja nukkekoti. Värikäs Vilttihattu on ollut toiminnassa viikon ajan.

peitteet
Vaalea ja tummaihoinen tyttö päiväkodin penkillä. Tumma tyttö näyttää kuvaajalle kieltä.
Vilma Ruokoski / Yle

Esikoululaiset Viivi ja Ria, 6, tietävät tarkasti, mitkä lelut ovat uusia viikko sitten avatussa Vilttihatun vuoropäiväkodissa Mikkelin Nuijamiehessä.

- Ihan kaikki ei ole uutta. Täällä ovat eskarin vanhat barbit ja nukkekoti.

Kännykkä ja magneettiavain, jolla lapsi rekisteröidään päiväkotiin.
Sinisellä magneettiavainta näytetään älypuhelimelle, joka rekisteröi lapsen hoitotunnit.Vilma Ruokoski / Yle

Ihan uusi ei ole päiväkodissa käytetty mobiilisovelluskaan. Sama sovellus oli nukkekodin tapaan käytössä jo Pankarannassa. Tavallisesti päiväkodeissa on laskettu hoitopäiviä, mutta Vilttihatussa vanhempia laskutetaan hoitotuntien mukaan.

Hoitotunneista pidetään kirjaa kellokorttia muistuttavan mobiilisovelluksen avulla. Vanhemman tuodessa lapsen hoitoon hän näyttää päiväkodin älypuhelimelle pientä magneettiavainta. Älypuhelin rekisteröi lapsen hoidon alkaneeksi. Kun lapsi haetaan hoidosta, avainta vilautetaan puhelimelle uudelleen.

- Vuorohoidossa hoidon tarpeen määrä voi vaihdella tosi paljon. Lapsi voi tarvita hoitoa esimerkiksi muutaman tunnin ajan, kun vanhemmista toinen on tehnyt aamuvuoron ja toinen menee iltavuoroon, lastentarhanopettaja Eeva-Kaisa Venäläinen kertoo.

Viisi noin 5-vuotiasta lasta istuu päiväkodin penkeillä lukemassa kirjoja.
Pienessä lukunurkassa ovat isot ikkunat kahteen suuntaan ja katto korkealla.Vilma Ruokoski / Yle

Eskarityttöjen vihreät seinät

Viivi ja Ria ovat siirtyneet Pankarannan vuoropäiväkodista aivan kuten noin puolet Vilttihatun hoitolapsista. Ympäristö on lapsille uusi, mutta hoitajat tuttuja: Pankarannan vuoropäiväkodin noin 25 työntekijää siirtyivät lasten mukana Vilttihattuun. Vuoropäiväkoti Vilttihatussa on nyt kesällä noin 30 lasta, mutta hoitopaikkoja on 110 lapselle.

Kuva päiväkodin eteisestä. Oranssit seinät ja naulakoita.
Vilma Ruokoski / Yle

Eskaritytöt kuuluvat Tähtihattujen esikouluryhmään. Lapset eivät kulje suurena joukkona, vaan lapset on jaettu viiteen eri ryhmään. Ryhmillä on omat ruokailutilat ja osastonsa ulkoapäin tummanpuhuvassa päiväkotirakennuksessa.

- Tuo oranssi seinä on aika hauska, Ria sanoo.

- Pienimpien lasten osastolla seinät ovat kirkkaan keltaiset ja oranssit. Isompien lasten osastolla seinien sävyt ovat sinistä ja vihreää, kertoo lastentarhanopettaja Eeva-Kaisa Venäläinen.

Myös piha on jaettu isojen ja pienten kesken. Vanhemmat lapset ulkoilevat ortodoksikirkon puoleisella piha-alueella ja nuorempi haalarikansa Nuijamiestenkadun puolella.

- Lempileluni ulkona on polkuauto. Sillä pääsee tosi kovaa! Viivi kertoo.

Vilttihatun päiväkoti takapihan puolelta. leikkipuiston leluja pihalla.
Vilttihatun piha jatkuu rakennuksen takapuolella. Siellä ulkoilevat päiväkodin vanhemmat lapset.Vilma Ruokoski / Yle
Lue seuraavaksi