Yritys kypsyi hissihälytyksiin: "Kokeile uudestaan jos rahaa riittää, mutta älliä ei"

Ilomantsin vesitorni on toiminut Viinitornina kohta 20 vuotta. Lähes joka kesä ylimääristä puuhaa ovat aiheuttaneet hissiin ylikuorman takia jääneet ihmiset. Jumiin jäänyt hissi työllisti pelastuslaitosta pahimmillaan miltei joka viikko. Kunnes ongelmaan keksittiin ratkaisu.

ilmiöt
Ilomantsin Viinitornin hissinkäyttöohjeet
Hermannin Viinitila

Jumiin jäänyt hissi vaati pelastuslaitoksen puuttumista peliin pahimmillaan lähes viikottain. Ratkaisu näyttää löytyneen huumorilla laadituista käyttöohjeista.

Viinitornia pyörittävän Hermannin Viinitila Oy:n toimitusjohtaja Harri Turunen kertoo, että erityisesti hellekesä 2010 oli hankala. Silloin hissistä piti pelastaa väkeä lähes joka viikko.

- Taidettiin sen takia päätyä lehtien palstoille ainakin kolmesti sinä kesänä, se nyt ehkä oli jo liian monta kertaa.

Ilomantsin vesitornin hissi on tarkoitettu neljälle henkilölle, yhteispainoa sallitaan 320 kiloa. Tämä tieto on selvästi myös hissinkäyttäjien nähtävillä hissiin noustaessa. Harri Turusen mukaan selkeä viesti on mennyt ohi ja yli useasti.

- Olemme toimineet tornissa pian 20 vuotta. Tänä aikana ennätys oli, kun hissistä löytyi 11 ihmistä. Se ryhmä oli vielä yrittänyt päästä ensin ylös pienemmällä porukalla. Sitten kun hissi ei liikkunut, he ottivat vielä lisää väkeä kyytiin. Sitten tarvittiinkin pelastuslaitosta.

- Yleisin selitys on, että emmehän me paina niin paljoa, koska olemme niin pieniä.

Touhu Viinitornin hississä rupesi rauhoittumaan vasta, kun yrittäjät laittoivat hissin kupeeseen huumorilla höystetyt käyttöohjeet. Ohjeet ovat tehonneet, viime kesänä hissistä pelastettiin väkeä vain kerran, tänä kesänä ei vielä kertaakaan.

- Kyllä kai ne ohjeet tehoavat. Ovat ne myös kelvanneet kulkijoille, olemme saaneet laittaa uudet ohjeet seinään jo ainakin kolmesti, sanoo Turunen.