Hyppää sisältöön

Ulkonäköpaineet toivat miesten rintalihakset muotiin

Miehen kehosta on tullut katseen ja arvioinnin kohde aivan uudella tavalla. Samalla ulkonäköpaineita on yhä nuoremmilla. Tutkijan mukaan nuoret miehet haluavat treenatulla ylävartalolla viestittää hyvistä elintavoista ja menestyksestä.

Kuva: Yle

Kesän festivaaleilla näkee yhä useammin paidattomia nuoria miehiä, joilla yläkroppa on hyvin treenattu. Vartalon esittely ja arviointi koskee nykyisin naisten lisäksi myös miehiä.

Muodin ja visuaalisen kulttuurin tutkija Annamari Vänskä Tukholman yliopistosta sanoo, että entistä visuaalisemmassa kulttuurissamme muodilla ja vaatteilla on yhä keskeisempi osa kertoa ihmisen sisäisistä ominaisuuksista.

Treenattu kroppa on miesten kesävaate.

Annamari Vänskä

- Treenattu ja hyvännäköinen keho on jonkinlainen miehen kesävaate. Se viestii miehen sisäisistä ominaisuuksista; siitä että hän pitää itsestään huolta ja hän on menestyvä, sanoo Vänskä.

Räppäri Elastinen esittelee keväällä julkaistulla Hallussa-musiikkivideollaan treenattua vartaloaan. Tutkija Annamari Vänskän mukaan monet nuoret ottavatkin mallia lihasten näyttämiseen juuri populaarikulttuurista ja mainonnasta.

- Kaikki supertähdet ja poptähdet ja jopa meidän omat poliitikkomme Alexander Stubb etunenässä viestittävät meille omalla olemuksellaan, että ulkonäköön täytyy panostaa.

Miesten ulkonäköpaineet lisääntyneet

Teemu Kauppinen treenaa ahkerasti salilla ja katsoo tarkkaan, mitä päälleen pukee. Kuva: Yle

Ulkonäköpaineet ovat lisääntyneet entistä nuoremmilla, jopa teini-ikäisillä pojilla. Samaa mieltä on vantaalainen parikymppinen Teemu Kauppinen, joka pitää ulkonäöstä huolehtimista luonnollisena asiana.

- Ulkonäköpaineet ovat varmasti lisääntyneet. Juuri se että mitä mä laitan päälleni ja miltä mä näytän. Se on nykyään aika tarkkaa. Sen on huomannut, että ihmiset ovat alkaneet käydä kuntosalilla. Mä olen käynyt koko ikäni. Mutta mä haluan pitää itsestäni hyvää huolta.

Tutkija Annamari Vänskän mukaan ulkonäköpaineita aiheuttavat myös naiset.

- Kyllä veikkaisin, että miehet itse aiheuttavat niitä paineita itselleen, mutta kyllähän naiset toki puhuvat miesten kehoista ja arvioivat niitä. 

Miesten rintalihakset = naisten sääret

Tutkija Annamari Vänskä vertaa miesten rintalihaksia naisten sääriin, jotka ovat olleet esillä vesirajamikroshortsien oltua muodissa jo muutaman vuoden ajan.

- Ehkä miesten yläruumis ja naisten sääret ovat samantyyppisesti ja samanaikaisesti eroottinen koodi ja sitten turvallista vyöhykettä, jota voi ruumiista paljastaa.

Nuoret miehet esittelevätkin treenattua kroppaansa festivaaleilla ja rannalla, missä se on yleisesti hyväksyttyä. Tutkija Vänskän mukaan miehet paljastavat yläruuumiinsa, sillä se on turvallista.

- Miehen yläruumis on paradoksaalisesti samaan aikaan epäeroottinen ja eroottinen. Sallitulla vyöhykkeellä se on eroottinen. Kun mies on hyvin treenattu, niin se kertoo jollain tavalla miehen viriiliydestä ja eroottisesta kyvykkyydestä jotain. Ja antaa varmasti katseelle nautintoa.