Mitä tehdä, kun huvipuiston laite alkaa pelottaa – kun olet jo sen kyydissä?

Esimerkiksi Tivoli Seiterässä tulee pari kertaa kesällä vastaan tilanne, jossa laite joudutaan pysäyttämään. Yleensä pelko yllättää perheen nuorimmat.

ilmiöt
Tivoli Seiterä Kotkan Meripäivillä.
Tivoli Seiterä Kotkan Meripäivillä.Tuuli Liekari / Yle

Mitä tehdä, kun kesken huvipuistolaitteen alkaa pelottaa niin, ettei millään pystyisi olemaan ajoa loppuun? Tivoli Seiterän tirehtööri Tuomo Seiterä sanoo, että sellaisia tilanteita tulee vastaan noin kaksi, kolme kertaa kesässä. Yleensä tilanteet johtuvat laitteessa olevan henkilön nuoresta iästä.

- Meillä ei ole ikärajoja, vaan pituusrajat. Henkilö saattaa täyttää laitteen valmistajan asettaman esimerkiksi 120 senttimetrin rajan, mutta on iältään vielä nuori. Hän luulee, että laite on kiva, mutta sitten alkaakin pelkäämään siellä, Seiterä sanoo.

Kouvolan Tykkimäellä ei toimitusjohtaja Sakari Pasasen mukaan vastaavaa juuri tapahdu, sillä ihmiset perehtyvät laitteeseen ennen kuin uskaltautuvat sen kyytiin. Tosin uudet laitteet tuovat mukanaan yllätyksiä, etenkin perheen pienemmille.

- Meillä on uusi laite, Atreenalin. Siinä kävellään neljän metrin korkeudessa ohuen vaijerin päällä ja siellä keskeyttämisiä tulee aika ajoin. Lapset lähtevät korkeammille radoille, mutta huomaavat sitten jalkojensa tutisevan niin paljon, että pyytävät alaspääsyä, Pasanen kertoo.

Joskus isompaakin ihmistä alkaa pelottamaan huvipuistolaitteissa. Laitteeseen mennään esimerkiksi toveripainostuksesta ja sitten iskeekin paniikki. Ympärillä toverit kiljuvat ilosta, mutta itsestään laitteen viisi minuuttia tuntuvat ikuisuudelta. Kädet heiluvat ja huutokin on korvia huumaavaa. Miten siis saada oma hätä laitteen kuljettajan tietoisuuteen?

- Ei kannata huitoa käsiä suoraan ylöspäin, koska sitä tekevät kaikki muutkin. Esimerkiksi Kotkan Meripävien aikana se on haasteellisempaa, koska siellä kaikki heiluttavat, huutavat ja pitävät hauskaa. Kannattaa heiluttaa käsiään suoraan eteenpäin, sitä ei tee kukaan muu. Laitteen kuljettajaan kannattaa ottaa katsekontakti ja huutaa apua. Kaikkihan huutavat ja kirkuvat ilosta, mutta eihän kukaan huuda apua, sanoo Tivoli Seiterän tirehtööri Tuomo Seiterä.

Sekä Tykkimäestä että Tivoli Seiterästä kerrotaan, että hätäseis-painike laitetaan päälle heti, kun erikoinen tilanne huomataan.

- Laitteen kuljettaja ajaa laitetta ajokopista ja seuraa tilannetta koko ajan. Heti, kun hän päästää napeista irti, laite pysähtyy, Seiterä sanoo.