Kaikki hallituspuolueet ovat valmiita elvyttämään taloutta

Hallituspuolueiden arviot elvytykseen käytettävästä rahamäärästä vaihtelevat sadasta useisiin satoihin miljooniin euroihin. Vasemmistoliittoa lukuun ottamatta puolueet ovat valmiita harkitsemaan myös valtion yritysomaisuuden myyntiä.

politiikka
Altian tehdas Ilmajoella.
Altian tehdas Ilmajoella.Mika Kanerva

Yle Uutiset kysyi kaikkien kuuden hallituspuolueen eduskuntaryhmien puheenjohtajilta, voitaisiinko elvytystä rahoittaa myymällä valtion omaisuutta. Valtion pörssisalkussa on muun muassa Telia-Soneran ja Sammon osakkeita miljardien eurojen arvosta.

Jos ajatellaan elvytystä ja sen piristysruiskevaikutusta, niin perusteltua on ottaa sellaiseen tarkoitukseen lisää lainaa valtiolle.

Annika Lapintie

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Oras Tynkkynen olisi valmis harkitsemaan esimerkiksi valtion kokonaan omistaman viinayhtiön Altian myyntiä.

- Olen miettinyt sitä, että tarvitseeko valtion tehdä viinaa. Taitaa olla niin, että ihan yksityisetkin firmat osaavat tehdä sitä. Altia on varmasti yksi sellainen, jonka myymistä voisi harkita.

Myös Petteri Orpon (kok.) mielestä valtion yritysomaisuuden myynti on yksi vaihtoehto, varsinkin jos omaisuus saadaan näin tuottavampaan käyttöön.

- Mielestäni hallituksen pitäisi pitää tätä esillä ja tilaisuuden tullen toimia.

- En usko mihinkään pikaisiin ratkaisuihin, että budjettiriihessä voitaisiin tuosta vaan päättää, että jostakin luovutaan, mutta nämä ovat asioita, jotka pitää saada valmisteluun, Orpo toteaa.

Olen miettinyt sitä, että tarvitseeko valtion tehdä viinaa. Taitaa olla niin, että ihan yksityisetkin firmat osaavat tehdä sitä. Altia on varmasti yksi sellainen, jonka myymistä voisi harkita.

Oras Tynkkynen

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jouni Backmanin mukaan valtion on syytä olla koko ajan aktiivinen, sekä myymään että ostamaan.

- Sellaista ei-strategista osakeomistusta on aiemminkin vähennetty ja sitä voidaan edelleen vähentää.

Vasemmistoliitto vastustaa valtion omaisuuteen kajoamista

Vasemmistoliitto ei ole perinteisesti ollut halukas myymään valtion omistusta eikä se ole sitä tälläkään kertaa. Puolue on valmis ottamaan vaikka mieluummin lisää velkaa.

- En lähtisi myymään valtion omistuksia tällaisessa paniikkitilanteessa. Jos ajatellaan elvytystä ja sen piristysruiskevaikutusta, niin perusteltua on ottaa sellaiseen tarkoitukseen lisää lainaa valtiolle, Annika Lapintie sanoo.

Hallitusryhmiltä pyydettiin myös arviota siitä, minkä mittaluokan elvytyspakettia pitäisi lähteä kasaamaan. Arviot vaihtelivat sadasta useisiin satoihin miljooniin euroihin. Niukinta linjaa vetää vihreät, jotka käyttäisivät noin 100 miljoonaa "täsmäelvytykseen".

- Puhutaan tällaisesta hyvin kohdennetusta täsmäelvytyksestä. Eli vähän sellaisesta valtiontalouden akupunktiosta, jossa pienillä painalluksilla voidaan saada mahdollisimman suuri taloudellinen hyöty, kuvailee Tynkkynen (vihr.)

Elvytyksen hintahaarukkaa saattaa kasvattaa se, että puolueilla on vaihtelevia käsityksiä siitä, mikä lopulta lasketaan elvytykseksi.