Sateenkaarilippuja urheilijoille Sotshin olympialaisiin?

Venäjän uudet, homojen oikeuksia rajoittavat lait ovat johtaneet jo Stolichnaya-vodkan boikottiin. Homojärjestöt yllyttävät myös nostamaan asian esiin ensi talven olympialaisissa Venäjällä.

Ulkomaat

Venäjän uudet seksuaalivähemmistölait ovat herättäneet jopa boikotointiaikeita homojärjestöissä. Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti viime kuussa lain, joka kieltää homoseksuaalisuutta koskevan tiedon jakamisen lapsille sekä homomarssit. Aktivistit ovat huolissaan myös aikeista rajoittaa Venäjältä adoptointia maihin, jotka sallivat homoavioliitot.

Parhaaksi näytönpaikaksi homojärjestöt näkevät talviolympialaiset, jotka pidetään Venäjän Sotshissa.

Esimerkiksi sanomalehti New York Times on pääkirjoituksessa linjannut, että Kansainvälisen olympiakomitean pitäisi tahdokkaammin tuomita Venäjän lakimuutokset. Urheilumaailman ennakkoluuloja vastaan taisteleva amerikkalainen You Can Play -hanke puolestaan odottaa kannanottoja sekä homo- että heterourheilijoilta. Urheiluvaikuttajat ovat ehdottaneet sateenkaarineuloja ja -lippuja seremonioihin.

Varsinaiseen boikottiin homovaikuttajat ovat panneet jo venäläisen vodkan. Suuret homodiskot Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Britanniassa ovat poistaneet juomavalikoimasta muun muassa maailmankuulun Stolichnayan. Sitä valmistava venäläisyhtiö SPI on reagoinut boikottiin irtisanoutumalla Venäjän seksuaalivähemmistöpolitiikasta ja tuomitsemalla lakimuutokset "kammottaviksi".

Lähteet: AP, AFP