Kommentteja Manningin tuomiosta: Me voitimme taistelun, vielä pitää voittaa sota

Wikileaks-vuotaja Bradley Manningin tuomiota on kommentoitu eri puolilla maailmaa. ihmisoikeusjärjestöt ja sananvapauden puolustajat kiittelevät päätöstä hylätä syyte vihollisen avustamisesta.

Ulkomaat

Bradley Manning ei ole kommentoinut saamaansa tuomiota mitenkään. Hänen asianajajansa David Coombs pitää nyt julistettua tuomiota voittona taistelussa.

- Me voitimme taistelun, enää pitää voittaa sota, Coombs totesi oikeussalin ulkopuolella.

Manningin perhe suhtautui tuomioon kaksijakoisesti.

- Olemme tietysti pettyneitä tämänpäiväisiin tuomioihin. Mutta iloitsemme tuomari Lindin olevan samaa mieltä, ettei Brad koskaan tarkoittanut auttaa Yhdysvaltain vihollisia millään tavalla.

Päätös oli ainoa oikea mahdollinen

The New York Times -lehden entiselle päätoimittajalle Bill Kellerille päätös hylätä syyte vihollisen avustamisesta oli ainoa oikea mahdollinen.

Kellerin mukaan tuomio vihollisen avustamisesta olisi tarkoittanut jopa mielipidetiedustelujen kieltämistä.

- Kaikki ne jutut, joissa valtio joutuisi huonoon valoon, kohentaisivat al-Qaidan moraalia, ja siis auttaisivat vihollista, Keller huomauttaa.

Ihmisoikeusjärjestöiltä kiitoksia

Myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kiittää hylkäyspäätöstä, koska sen mukaan Yhdysvaltain hallinto ylitulkitsi lakia tavoitteidensa ajamiseksi. Maan hallitukselle järjestö lähettää tiukkoja terveisiä.

Ehkä pelottavinta Yhdysvaltojen viimeaikaisessa toiminnassa on, että maailmassa ei ole enää olemassa selkeästi maata, joka oikeasti puolustaisi sananvapautta ja ihmisoikeuksia.

Effin puheenjohtaja Timo Karjalainen

- Sama hallitus, joka on syyttänyt Manningia aikeista vahingoittaa muita, kieltäytyy selvittämästä omaa kidutuskeinojen käyttöään.

Amnestyn mukaan USA:n hallinto on toistuvasti kieltäytynyt tutkimasta luotettavia väitteitä ja todisteita kidutuksesta ja muista rikoksista.

Toimittaja ja entinen ihmisoikeusjuristi Glenn Grenwald sen sijaan pitää päätöstä ohuena valonkajona oikeuden toteutumiseksi.

Yhdysvaltain kansalaisoikeusliitto ACLU taas pelkää päätöksen pelottavan uusia salaisuuksien paljastajia.

- Näyttää siltä, että hallitus haluaa paljastaa jokaisen, joka edes harkitsee merkittävien tietojen julkistamista, totesi järjestön edustaja Ben Wizner.

Suomessa Eletronic Frontier Finland -järjestö huomauttaa, että suhtautuminen tietovuotajiin on muuttunut Yhdysvalloissa äärimmäisen aggressiiviseksi.

Effin mukaan sananvapauden tila on nyt hunningolla.

- Ehkä pelottavinta Yhdysvaltojen viimeaikaisessa toiminnassa on, että maailmassa ei ole enää olemassa selkeästi maata, joka oikeasti puolustaisi sananvapautta ja ihmisoikeuksia, toteaa Effin puheenjohtaja Timo Karjalainen.

Oikeus on toteutunut

Myös oikeuden päätöksiä kiitteleviä kannanottoja on esitetty.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen tiedustelusta vastaavan komitean republikaaniset jäsenet Mike Rogers ja Dutch Ruppersberger totesivat, että "oikeus on toteutunut".

- Manning aiheutti vahinkoa kansalliselle turvallisuudelle.

Kaksikon mielestä vielä on paljon tehtävää, että Bradley Manningin ja Edward Snowdenin kaltaisten rikollisten mahdollisuus tehdä näin jatkossakin vähenisi.