1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Breivik haki yliopistoon opiskelemaan

Norjan opetusministeri harkitsee lakien muuttamista estääkseen joukkomurhaaja Anders Behring Breivikin opinnot.

Kuva: Hakon Mosvold Larsen / EPA

Norjalainen joukkomurhaaja Anders Behring Breivik on hakenut opiskelupaikkaa Oslon yliopiston poliittisen tieteen laitokselta. Laitoksella ei vielä ole päätetty, hyväksytäänkö Breivik opiskelijaksi, sanoo laitoksen johtaja Ole Petter Ottersen Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Breivik suorittaa 21 vuoden vankeusrangaistusta terrorismista ja murhista. Vuonna 2011 hän räjäytti pommin Oslon keskustassa ja ampui Norjan sosiaalidemokraattisen puolueen kesäleirin nuoria osallistujia Utøyan saarella. Yhteensä Breivikin iskuissa kuoli 77 ihmistä ja loukkaantui 244.

Työntekijät eivät halua Breivikiä

Useat nimettömät Oslon yliopiston työntekijät kertoivat Norjan TV2-kanavalle, etteivät halua olla tappajan kanssa tekemisissä.

- Ymmärrän hyvin tällaiset reaktiot, on inhimillistä tuntea niin, Ottesen sanoi.

Kansanedustaja Per Anders Torvik Langerød työväenpuolueen nuorisosiivestä sanoi, että yliopisto-opiskelu voisi saada Breivikin kyseenalaistamaan omia ääriajatuksiaan.

- Oslon yliopisto on paikka, jossa oppii ilmaisemaan mielipiteitään sanallisesti, hän sanoi.

Lakeja ehkä muutetaan

Ilan vankilan johtaja Knut Bjarkeid sanoi Norjan TV2:lle, että vankila yrittää aina auttaa vankeja saamaan virallisen tutkinnon, jotta he voivat vapauduttuaan saada työpaikan.

Norjan opetusministeri Kristin Halvorsen harkitsee lakien muuttamista estääkseen Anders Behring Breivikin opinnot. Halvorsenin mukaan Norjassa ei ole varauduttu tilanteeseen, jossa joukkomurhaaja pyrkii opiskelemaan.

Yksi muodollinen este Breivikin opinnoille voi olla se, ettei hän uutistoimisto AFP:n mukaan ole suorittanut peruskoulua.