Tutkija Salonius-Pasternak: USA hakee Manning-tuomiolla pelotevaikutusta

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Charly Salonius-Pasternakin mukaan Yhdysvallat on valmis käyttämään myös kyseenalaisia perusteluja tavoitteidensa saavuttamiseksi. Oikeushistorian professori puolestaan uskoo, ettei Manningin tuomio estä uusia vuotoja.

Ulkomaat
Aamu-tv:n vieraana oikeushistorian professori Jukka Kekkonen (vas.) ja Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak.
Oikeushistorian professori Jukka Kekkonen ja Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak pohtivat Aamu-tv:ssä Bradley Manningin tuomion laajempaa merkitystä.

Yhdysvallat pyrkii aikaansaamaan pelotevaikutuksen tuomitsemalla Wikileaks-sivustolle tietoja vuotaneen Bradley Manningin, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak arvioi Yle Uutisille.

- Yhdysvallat haluaa, että heidän salaisuuksiaan ei missään nimessä luovuteta, ja siitä rankaistaan kovasti. Toisaalta he haluavat urkkia kaikkien muiden salaisuuksia, Salonius-Pasternak sanoo.

Salonius-Pasternakin mukaan Yhdysvallat on valmis käyttämään kyseenalaisiakin perusteluja saavuttaakseen tavoitteitaan.

Hän myös huomauttaa, ettei Manningin kohtelu oikeusprosessin aikana ollut hyväksyttävää, vaikka oikeussalissa mentiinkin nähtävästi sääntöjen puitteissa.

- Se miten Manningia kohdeltiin, kun hän oli suomalaisittain sanottuna tutkintavankeudessa, ei mitenkään ole hyväksyttävää eikä mitenkään voi kuulua mihinkään Yhdysvaltain oikeusjärjestelmän osaan.

"Tuomio ei estä uusia tietovuotoja"

Oikeushistorian professori Jukka Kekkonen uskoo, että Bradley Manningin tuomio ei estä uusia tietovuotoja. Hän sanoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa, että tietovuototapauksissa käydään taistelua julkisen ja salaisen rajasta. Hänen mukaansa ne, jotka kannattavat salailua ovat niskan päällä.

Hänen mukaansa Manningin tuomiosta haetaan selvää ennakkotapausta ja sillä on tärkeä osuus rajanvedossa, millainen toiminta katsotaan maan turvallisuusetuja vaarantavaksi.

- Ihmiskunnan historiassa aika monta epäkohtaa on paljastettu tällaisten laittomien vuotojen avulla, ja varmasti näin tulee olemaan jatkossakin, sanoo oikeushistorian professori Kekkonen.