1. yle.fi
  2. Uutiset

Janoiset sienet odottavat elokuun sateita

Sieniretkeltä ei välttämättä tarvitse palata kotiin tyhjän korin kanssa. Muun muassa kantarelleja, orakkaita ja tatteja on päästy jo kerämään. Sienet kuitenkin tarvitsevat kipeästi lisää vettä.

luonto
Isohapero
Yle / Kati Jurkko

Sienet kaipaavat vettä Kanta-Hämeessä. Metsistä löytyy jo useita sienilajeja, muun muassa kantarelleja, orakkaita, tatteja, kangasrouskuja ja haperoita.

Etelä-Hämeen Marttojen sienineuvoja Jaana Lehrbäck kertoo, että määrällisesti sieniä on vielä vähän. Syynä sienten vähyyteen on kuivuus.

- Pintaan nousseet sienet ovat kuivakoita ja osa pieniä. Sateita kaivataan.

Rouskut ovat tulossa

Paikallisia eroja on tosin paljon. Lehrbäckin mukaan oma sienipaikka kannattaakin käydä tarkistamassa.

- Jotkut ovat kertoneet löytäneensä hyvinkin paljon kerättävää, kun taas joltakin toiselta paikalta on saatu tulla kori tyhjänä kotiin.

Loppukesän ja syksyn aikana sienisato saattaa kääntyä hyväksikin. Tulevien viikkojen sää vaikuttaa paljon sienisadon kehitykseen, muistuttaa Lehrbäck.

- Tämä on mystinen juttu. Monena aikaisempana vuonna on näyttänyt siltä, että sienisato on myöhässä. Sitten kuitenkin sateita on tullut ja kun samaan aikaan on ollut lämmintä, sieniä on yhtäkkiä noussut nopeaan tahtiin. Sama voi käydä tänä vuonna, ja sienivuodesta tulee hyvä. Näin uskon.

Yökosteus on hyvä asia sienille. Kylmä ja koleus on pahasta.

Sienikori on ehdoton

Hyvät kengät on syytä olla ja sienikori. Ei mitään muovikasseja, mutta hyvä sutiveitsi, jottei puhdistusuupumus yllätä kotiin päästäessä. Lehrbäck luettelee tarpeellisia varusteita.

- Ämpäri on liian kapea ja sienet lytistyvät. Koriin voi sienet jaotella lajien ja käyttötarkoituksen kuten suolattavat sienet mukaan.

Lue seuraavaksi