Vaasalaiset eivät ole löytäneet liikkuvia verenluovutustilaisuuksia

SPR:n Veripalvelun Vaasan-toimiston sulkemisen jälkeen liikkuvia verenluovutustilaisuuksia on järjestetty Vaasassa kolme. Luovuttajia tilaisuuksissa on ollut toivottua vähemmän. Ellei tilanne parane, Veripalvelussa joudutaan miettimään keinoja luovuttajien houkuttelemiseksi.

Kotimaa
Henkilö luovuttaa verta.
Yle

SPR:n Veripalvelun Vaasan-toimipiste suljettiin heinäkuun puolivälissä. Toimiston sulkemisen jälkeen verenluovutustilaisuuksia on järjestetty Vaasassa Seinäjoelta ajelevan liikkuvan veripalvelun toimesta.

- Vaasassa on käyty kolme kertaa ja luovuttajia on näihin tilaisuuksiin tavoitettu kuutisenkymmentä. Enemmänkin toivoisimme, sanoo Veripalvelun alue-esimies Liisa Romo .

Luovuttamatta protestiksi

Siirtyminen kiinteästä Veripalvelun toimistosta liikkuviin verenluovutustilaisuuksiin on vähentänyt Vaasassa luovuttajien määrää.

- Tässä siirtymävaiheessa on kolmen tilaisuuden perusteella tullut luovuttajamäärään reilusti vähennystä. Tavoitteemme on tavoittaa nelisenkymmentä luovuttajaa joka tilaisuuteen, Liisa Romo sanoo.

Syytä voi vain arvailla.

- Osa ihmisistä on varmaankin vuosilomilla ja reissussa, osa ajattelee, että ensimmäisissä luovutustilaisuuksissa voi olla ruuhkaa, eikä siksi tule, arvelee Romo.

- Jotkut eivät ehkä halua tulla liikkuvan tilaisuuksiin ja on viestiä tullut, että kun aiemmin on saanut luovuttaa viitenä arkipäivänä viikossa ja nyt harvemmin, aikataulujen sovittelu voi olla vaikeampaa.

Alue-esimies ei sulje kokonaan pois myöskään protestin mahdollisuutta.

- Kyllä mä pahoin pelkään, että niinkin käy. Hyvin todennäköistä on, että osa menetetään tässä. Toisaalta liikkuvissa käy uusiakin verenluovuttajia, jotka eivät luovuta oman mukavuutensa takia, vaan auttaakseen potilaita ja sovittelevat sitten liikkuvan tilaisuuden omaan kalenteriinsa muutaman kerran vuodessa. Mutta osa varmaan jättää luovutukset tähän, Romo pohtii.

Henkilökohtaisten kutsujen merkitys

Jos liikkuvien verenluovutustilaisuuksien kautta ei tavoiteta riittävästi vaasalaisia, mietitään Veripalvelussa keinoja tilanteen korjaamiseen.

- Meidän pitää entistä enemmän kutsua ihmisiä, vedota luovuttajiin ja muistuttaa heitä henkilökohtaisesti kirjeillä ja tekstiviesteillä luovuttamisen tärkeydestä, Liisa Romo miettii.

Nyt Vaasassa etsitään liikkuvan veripalvelun luovutustilaisuuksille uutta paikkaa. Ehdotuksia sekä uudesta paikasta että sopivista ajankohdista otetaan vastaan Vaasan Veripalvelutoimiston nettisivuilla.

- Tilan pitäisi olla tilava, jotta sinne mahdutaan ja luovutustilaisuus pystytään rakentamaan toimivaksi. Lisäksi sen pitäisi olla viihtyisä, luovuttajien helppo löytää ja tulla - sekä valaistukseltaan sopiva. Kuulemme asiakkaita tässä asiassa, sanoo Liisa Romo.