Wikileaksin tiedottaja Yle Uutisille: Manning ei saanut rehellistä oikeudenkäyntiä

On selvää, että presidentti Obaman hallinto ja syyttäjä ovat halunneet tehdä Bradley Manningista varoittavan esimerkin, sanoo Wikileaksin tiedottaja.

Ulkomaat
Taiteilijan näkemys Bradley Manningin oikeudenkäynnistä.
Taiteilijan näkemys Bradley Manningin oikeudenkäynnistä. Wikileaksin tiedottaja Kristinn Hrafnssonin mielestä kyseessä oli pelkkä näytösoikeudenkäynti ja oikeuden rehellinen toiminta oli kyseenalaista. William J. Hennessy Jr. / EPA

Yle Uutisten tavoittama vuotosivusto Wikileaksin tiedottaja syyttää Yhdysvaltain hallintoa tietovuotajien ajojahdista.

Tiedottaja Kristinn Hrafnssonin mielestä Wikileaksille salaisia tietoja vuotanut Bradley Manning ei saanut rehellistä oikeudenkäyntiä.

- Puolueellisuudesta on useita merkkejä. Esimerkiksi tuomarille tarjottiin ylennystä kesken oikeudenkäynnin. Oikeuden rehellisyys on kyseenalaistettava. Mielestäni kyseessä oli pelkkä näytösoikeudenkäynti, Hrafnsson sanoo.

Hän kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että tuomari hylkäsi vakavimman syytekohdan, joka koski vihollisen avustamista. Wikileaksin tiedottaja ei silti ole ylioptimistinen Manningin tulevan tuomion pituuden suhteen.

Hrafnssonin mielestä koko oikeudenkäynnin ajan on ollut selvää, että presidentti Obaman hallinto ja syyttäjä ovat halunneet tehdä Manningista varoittavan esimerkin.

Hän huomauttaa, että Manningin kohtalo on osa Obaman hallinnon meneillään olevaa hyökkäystä tietovuotajia vastaan. Hrafnsson ei usko pelottelun toimivan.

- Tämä ei ole lopettanut tietovuotoja. Mielestäni se on mahdoton tehtävä, sillä on paljon ihmisiä, joiden mielestä hallitus on salaisuuksineen väärällä tiellä ja kansalle on kerrottava tästä.