Professori: Työkyky on huipussaan myöhäisessä keski-iässä

Onko ikääntyvä työntekijä taakka vai voimavara? Professori Clas-Håkan Nygård väittää, että fyysisesti terve seniorityöntekijä pärjää siinä missä nuoremmatkin. Hänen mukaansa työelämän ikärasismille ei ole perusteita.

Kotimaa
Vanhuksen kädet tietokoneen näppäimistöllä.
Yle

Tampereen yliopiston työterveyden professori Clas-Håkan Nygård on tutkinut työntekijöitä ja ikääntymistä jo 80-luvulta lähtien. Hänen mukaansa monet laajat tieteelliset tutkimukset osoittavat, että ihmisen henkinen ja sosiaalinen työkyky säilyy riittävänä koko uran ajan.

- Väite perustuu erityisesti tutkimukseen, jossa kunta-alan työntekijöitä on seurattu noin 30 vuoden ajan. Ikääntyvä ihminen pärjää työelämässä oikein hyvin, mikäli välttyy sairauksilta. Ainoastaan fyysinen kunto voi rapistua niin, että työkyky heikkenee raskaassa ruumiillisessa työssä.

Nygårdin mukaan liian helposti ajatellaan, että ihmisen työkyky heikkenee ratkaisevasti tietyn iän jälkeen. Työssä jaksaminen riippuu hänen mielestään ensisijaisesti siitä, ovatko työn vaatimukset tasapainossa ihmisen kunnon kanssa.

Eläkkeeltä takaisin töihin

Työkyky ja tuottavuus voivat Nygårdin mukaan olla parhaimmillaan myöhäisessä keski-iässä. Tätä vanhemmatkin ovat tärkeä voimavara, ja parhaiten toimivan työpaikan ikähaitari on laaja. Hänen mukaansa useillaseniorityöntekijöillä on kiinnostusta jatkaa töitä pitkään.

Motivaatio pysyy korkealla, jos työ ja ympäristö ovat kiinnostavia.

Professori Clas-Håkan Nygård

- Motivaatio pysyy korkealla, jos työ ja ympäristö ovat kiinnostavia. Tämä näkyy siinä, että yhä useampi on palannut eläkkeeltä takaisin töihin esimerkiksi palvelualalla. Yksistään raha ei ole houkuttelut, vaan elämään on haluttu sisältöä ja mukavia työkavereita on ikävöity.

Suomalaisten työuraa on Nygårdin mielestä erittäin tärkeää pidentää - ei yksistään loppupäästä. Keski-ikäiset, joita uhkaa työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyminen, täytyisi pitää töissä erilaisilla joustoilla. Myös kouluista tulisi päästä työelämään kohtuullisessa ajassa.