Iittiläishuvilan kirjoituspöytä ei ollut Brechtin käytössä

Kymenlaakson museo sai pitävät todisteet siitä, että saksalainen näytelmäkirjailija Bertolt Brecht ei kynäillyt menestysnäytelmiään Niittylahden huvilasta lahjoituksena saadun kirjoituspöydän ääressä.

Kuva: Vesa Alén

Niittylahden huvilan Kymenlaakson museolle lahjoittama kirjoituspöytä on osoittautunut Brechtin aikaa myöhemmäksi hankinnaksi. Kymenlaakson museon saamien yhteydenottojen perusteella pöydällä ei ole mitään tekemistä Brechtin kanssa.

Museon intendentti Vesa Alén kertoo, että huvilan ns. Brechtin kamarin kalustus on todennäköisesti pantu uusiksi näytelmäkirjailijan vierailun jälkeen.

- Huvilan uudet omistajat ovat löytäneet talon ullakolta vuodelta 1980 peräisin olevan sisustussuunnitelman, jossa luetellaan mm. Brechtin kamariin hankittava kalustus mukaan lukien kirjoituspöytä. Huoneen kalustus on siis aiottu panna uusiksi, Alén toteaa.

Lisäksi huvilassa vuosina 1949-1954 asunut henkilö otti museoon yhteyttä ja kertoi, että taloon ei jätetty lainkaan irtaimistoa, kun perhe muutti pois.

Pöydän kohtalo vielä avoinna

Kirjoituspöytään liittyvän perimätiedon mukaan se olisi ollut Bertolt Brechtin käytössä hänen asuessaan vuonna 1940 lyhyen ajan Niittylahden huvilassa. Kun pöytä lahjoitettiin Kymenlaakson museolle, intendentti Vesa Alén ryhtyi selvittämäänsen historiaa. Todisteet kirjoituspöydän alkuperästä ovat liki vedenpitävät.

- Saimme nämä tiedot kahdesta toisistaan riippumattomasta lähteestä. Meillä on myös kopio tuosta 1980-luvulta peräisin olevasta sisustussuunnitelmasta, Alén sanoo.

Pöydän tulevaisuus on parhaillaan mietinnässä. Museo pyrkii olemaan yhteydessä lahjoittajatahoon mahdollisimman pian.

- Selvää on, että pöydän asema on muuttunut. Kymenlaakson museon kannalta on tietysti harmi, ettei tarina pitänyt paikkaansa. Näin käy hyvin usein suurmiehiin liittyvien perimätietojen kanssa. On kuitenkin hienoa, että saimme asian selvitettyä, Alén toteaa.