Kaikissa kesäteattereissa ei ole ollut tungosta

Suomi on satojen kesäteatterien maa. Onnistuneista näytelmistä tulee usein katsojamagneetteja. Osalla kesäteattereista kulunut kausi on kuitenkin ollut vain kohtalainen tai jopa huono, kun katsomot eivät ole täyttyneet toivotulla tavalla.

kulttuuri
Kuhmolaisteatteri esittää näytelmää Robin Hood.
Kuhmon Nuorisoseura ry

Kuhmossa Robin Hood -näytelmä ei innostanut katsojia kesäteatteriin. Nyt koettiin pohjanoteeraus, myöntää Tiina Häkli Kuhmon nuorisoseurasta.

- Täytyy sanoa, että meni odotettua huonommin. Ei onnistunut. Näytelmämme näki alle 700 katsojaa. Olemme miettineet porukalla syitä. Rahaa oli vähän käytettävissä, joten emme pystyneet markkinoimaan niin paljon kuin olisi pitänyt.

Jotta Kuhmossa olisi jääty voiton puolelle, niin katsojamäärän olisi pitänyt olla kahden tuhannen luokkaa. Suurin osa näyttelijöistä oli lapsia.

- Toiveena oli, että olisimme voineet viedä lapsinäyttelijät jonnekin kiitokseksi tehdystä työstä. Nyt ei ole toiveitakaan, että heitä voisi viedä minnekään.

Häkli sanoo, että pelkkä ajatus ensi kesästä pelottaa jo nyt.

- Pitäisi saada potkittua johtokuntaa ja muita innokkaita tekemään vielä jotakin, ettei nuorisoseura hyytyisi.

Säät suosivat ja naiset näyttelivät

Sotkamossa Teatteri Havukassa kesän 2013 jujuna oli improvisointi. Ei Ihan Perinteiset Iltamat -niminen näytelmä onnistui ilman nimekästä ohjaajaakin vetämään väkeä katsomoon. Esityskausi oli keskimääräinen, kertoo teatterin rahastonhoitaja Nonna Tammisalo.

- Tarkat yleisölukemat selviävät parin viikon päästä. Paikkakunnan suuret kesätapahtumat söivät osin katsojamääriä. Onneksi sää oli viime kesää parempi.

Vaalan Ahmalassa Oulujoen näyttämöyhdistyksen esityksissä kävi noin tuhat katsojaa. Kuuden naisen loukussa -näytelmää esitettiin loppukesää kohden lähes täysille katsomoille, kertoo näyttelijä-ohjaaja Päivi-Maaria Väisänen.

- Viime vuoden katsojatappioita saatiin paikattua. Liekö viidakkorumpu pärissyt katsojien keskuudessa. Alkukesästä kunta töppäsi tiedottamisessa ja yleisöä tuli esityspaikalle väärinä päivinä.

Miehiä on Väisäsen mukaan vaikea saada teatteriharrastuksen pariin. Tämä näkyi kesän näytelmässäkin.

- Miesvaje paikattiin käsikirjoituksella, jossa ei tarvittu paljon miehiä, sanoo Väisänen.

Rankkasade aiheutti tauon näytelmään

Vaalassakin säät suosivat teatterin tekemistä

Ainoastaan kerran esityksen väliaikaa aikaistettiin rankkasateen vuoksi. Väliajan aikana sadekuuro laantui ja esitys pääsi jatkumaan.

Puolangan Askanmäellä luotettiin tänä kesänä Kätkäläisen vetovoimaan. Esityskautta teatteri luonnehtii keskimääräiseksi. Näytelmää esitetään vielä kaksi kertaa elokuun puolella. Heinäkuun loppuun mennessä esityksen on nähnyt 1 800 ihmistä.

- Tavoitteena olisi, että 2 000 menisi rikki. Ensin oli hyvin hiljaista eikä ryhmiä ollut ollenkaan. Lopulta viikollakin saatiin parhaimmillaan 200-250 katsojaa ja yksi loppuunmyyty esitys. Hieman oli viime kesää vaisumpaa, kuvailee Senja Hiltunen Askan Ahertajista.