Munkkisaaren maja herää taas henkiin

Kotkan Siikakoskella sijaitseva, koskimelojien ja kalastajien suosiossa ollut kahvila-ravintola Munkkisaaren maja on heräämässä uudestaan eloon. Yrityksen vuonna 1990 perustaneet Martti ja Aila Jussi-Pekka ovat hankkimassa rakennuksen takaisin.

luonto
Aila ja Martti Jussi-Pekka
Aila ja Martti Jussi-Pekka palaavat Munkkisaaren majan emännäksi ja isännäksi muutaman vuoden tauon jälkeen.Tuuli Liekari / Yle

Munkkisaaren majan ja Keisarin Kosket Oy:n vuosien 1989-1990 aikana perustaneet Martti ja Aila Jussi-Pekka ovat seuranneet harmistuneina rakennuksen ja sen ympäristön ränsistymistä. Siikakoskella sijaitseva yritys oli elämäntyö Jussi-Pekoille. He myivät Munkkisaaren majan uudelle yrittäjälle vuonna 2007, mutta kevättalvella 2013 kahvila-ravintola hakeutui konkurssiin.

Jussi-Pekat eivät halunneet seurata tilannetta sivusta, vaan päättivät tehdä ostotarjouksen Munkkisaaren majasta. Konkurssipesä on jo hyväksynyt tarjouksen. Nyt tavoitteena on löytää toiminnalle yrittäjä, sillä Jussi-Pekat eivät yrittäjiksi enää ryhdy.

- Meillä on niin paljon ikää, että emme voi enää kuvitella yrittäjän uraa. Haluamme kuitenkin, että talo ei tuhoudu. Mitään suurta emme voi tehdä, mutta valmistamme pohjaa sille, että uusi yrittäjä näkisi tässä ideaa, Martti Jussi-Pekka kuvailee.

Meillä on niin paljon ikää, että emme voi enää kuvitella yrittäjän uraa.

Martti Jussi-Pekka

Seuraavaksi Jussi-Pekat ryhtyvät siivoamaan paikkoja. He aikovat myös kutsua Kotkankaupungin puutarhuri Heikki Laaksosen antamaan ohjeita, mitä rakennuksen ympäristölle kannattaa tehdä.

Isännän ja emännän paluu

Martti Jussi-Pekka on pahoillaan siitä, mihin kuntoon Munkkisaaren maja on vuosien saatossa ajautunut. Mies harmittelee etteivät yritystoimintaa harjoittaneet ihmiset pitäneet huolta rakennuksesta ja ympäristöstä.

- Me olimme Aila-vaimon kanssa isäntä ja emäntä talossa. Aila oli Koskiemäntä ja minä Koski-isäntä. Luulen, että viime vuosina täällä on ollut vain palkattuja työntekijöitä, jotka tekivät mitä käskettiin. Isännät johtivat töitä mahdollisesti pääkaupunkiseudulta, Martti Jussi-Pekka arvelee.

Juhlahetkiä olivat myös ne päivät, kun pääsi joelle koskenlaskuun ja retkille. Se ei tuntunut työltä, se oli juhlaa.

Martti Jussi-Pekka

Jussi-Pekat perustivat Munkkisaaren majan ja koskenlaskuun ja kalastukseen keskittyvän Keisarin Kosket Oy:n omien sanojensa mukaan tyhjästä. Pariskunta muistelee yritysten kultavuosien olleen työläitä, mutta antoisia.

- Sinnikkyyttä ja tekemisen tahtoa todella tarvittiin. Työntäyteistä aikaahan se oli. Koko ajan tapahtui uutta ja toiminta kehittyi, totta kai sitä teki mielellään, Aila Jussi-Pekka hymyilee.

- Munkkisaaren majan juhannusjuhlat ovat jääneet hyvin mieleen, kuten myös arvovaltaisten henkilöiden vierailut. Mutta juhlahetkiä olivat myös ne päivät, kun pääsi joelle koskenlaskuun ja retkille. Se ei tuntunut työltä, se oli juhlaa, Martti Jussi-Pekka muistelee.