Hyppää sisältöön

Marimekon kuosi muistuttaa lastenkirjan kuvitusta

Marimekon Isoisän puutarha -kuosin naivistiset puukuviot muistuttavat Rosie's Walk -lastenkirjan kuvitusta. Asiantuntijan mukaan kyse ei kuitenkaan ole kopiosta.

Lähikuva kuvakirjasta "Rosie's Walk", jonka on kuvittanut Pat Hutchins.
Teresa Moorhousen Marimekolle suunnittelema Isoisän puutarha -kuosissa on selviä yhtäläisyyksiä brittiläisen lastenkirjailijan ja kuvittajan Pat Hutchinsin kuvituksiin. Asiasta keskustelivat Aamu-tv:ssä taiteellinen johtaja Minna Kemell-Kutvonen Marimekosta ja taideasiantuntija Pauliina Laitinen-Laiho.

Marimekon Isoisän puutarha -kuosi muistuttaa maallikon silmään erehdyttävästi englantilaisen kuvittaja-lastenkirjailija Pat Hutchinsin Rosie’s Walk -teoksen kuvituksia. Molemmissa on samaan naivistiseen tyyliin tehtyjä puukuvioita. Taideasiantuntijan mukaan kyse ei kuitenkaan ole kopiosta.

- Äkkiseltään kun katsoo niitä, niin kyllä ne on hälyttävän samannäköisiä, kieltämättä. Mutta sitten kun niitä alkaa katsoa tarkemmin, niin kyllä niistä huomaa, että kyseessä on kahden eri taiteilijan näkemys. Mitä enemmän katsoo yksityiskohtia, niin siellä on paljon nyansseja, jotka paljastavat, että kyllä siinä on kuitenkin tullut ihan eri taiteelliset näkemykset, taideväärennöksiin erikoistunut asiantuntija Pauliina Laitinen-Laiho arvioi.

Marimekon taiteellinen johtaja Minna Kemell-Kutvonen (vas.) sekä taideväärennöksiin erikoistunut asiantuntija Pauliina Laitinen-Laiho Aamu-tv:n vieraana 31. heinäkuuta 2013. Kuva: Yle

Marimekon sivuilla kerrotaan, että Isoisän puutarhan suunnitellut Teresa Moorhouse on saanut innoituksen kuosiin jännittävästä puutarhasta, jossa valmistettiin hunajaa ja ihailtiin runsaita kukkapenkkejä.

- Me luotamme Teresa Moorhousen näkemykseen siinä, että hän on tehnyt oman teoksensa Isoisän puutarha -kangaskuvion omista lähtökohdistaan, omasta lapsuuden aikaisesta inspiraatiostaan sieltä 70-luvulta. Nimenomaan englantilaisesta puutarhasta, joka oli isoisän puutarha, kertoo Marimekon taiteellinen johtaja Minna Kemell-Kutvonen.

Taideasiantuntijan mukaan Marimekon kuosissa on paljon erilaisia yksityiskohtia, jotka muuttavat teoksen luonnetta olennaisesti.

- Marimekon kuosissa on nämä punaiset omenat. Niin nämä punaiset värit on aina tällaisia raskaita, paljon raskaampia kuin esimerkiksi sininen väri. Niillä pystytään hyvin paljon muuttamaan koko tunnelmaa siinä teoksessa, Laitinen-Laiho sanoo.

Marimekon kuosi nimeltä "Isoisän puutarha". Kuva: Marimekko

Mutta onko Moorehouse käyttänyt kirjan kuvia mallinaan?

- Vaikea sanoa. Mä voisin kuvitella, että on tuttu kirja, mutta siltä tämä hänen työnsä on itsenäinen taiteellinen teos, taideasiantuntija Pauliina Laitinen-Laiho pohtii.

Marimekossa aiotaan kuitenkin käydä aiheesta keskustelua suunnittelijan kanssa, vaikkei yritys uskokaan yhtäläisyyksien johtavan jatkotoimiin.

- Tässä Teresan kuviossa ei ole kyse kopioinnista, että uskon, ettei tässä näin tule käymään, Marimekon Kemell-Kutvonen vakuuttaa.

Kuvittaja-lastenkirjailija Pat Hutchinsin Rosie’s Walk -teoksen kansi. Kuva: Elina Bäckman / Yle