Vaskiviikon uusi toiminnanjohtaja rakastui Lieksaan

Lieksan Vaskiviikon toiminnanjohtaja vaihtuu. Uusi toiminnanjohtaja Kirsi Mustalahti aloittaa työnsä lokakuun alussa, tällä hetkellä hän tutustuu Vaskiviikon kuvioihin. Mustalahti on teatteritaiteen maisteri, jolla on vankka kokemus erilaisten tapahtumien tuottamisesta. Toiminnanjohtajan vaihdokseen ei liity minkäänlaista dramatiikkaa, naurahtaa Mustalahti.

musiikki
Lieksan vaskiviikon toiminnanjohtaja Kirsi Mustalahti
Kirsi Mustalahti aloittaa Vaskiviikon toiminnanjohtajan työt lokakuun alussa.Yle / Ilona Huovinen

Nina Lackman on toiminut Lieksan vaskiviikkojen toiminnanjohtajana kymmenen vuotta. Vaihdos tapahtuu lähinnä perhesyistä, sanoo Lackman:

- Kymmenisen vuotta olen reissannut Helsingin ja Lieksan väliä, nyt muutan pysyvämmin Helsinkiin, jossa on perheeni on. Tuli vähän sellainen olo, että nyt voisi kokeilla jotain muutakin.

Uusi toiminnanjohtaja Kirsi Mustalahti on kotoisin Haminasta, koti on tällä hetkellä Tampereella. Lieksan Vaskiviikkolle Mustalahti tuli ensimmäistä kertaa. Lieksasta hänelle on muodostunut hyvin positiivinen kuva:

- Kyllä ensirakkaus tähän festivaaliin on syttynyt. Nään laadukkaan, monipuolisen ja kansainvälisen tapahtuman.

- Ja sitten nää lieksalaiset. Täällä puhalletaan yhteen hiileen ja ollaan vieraanvaraisia, hehkuttaa uusi toiminnanjohtaja.

Viihtellistäminen ei kannata

Lehtikirjoituksessa on vaadittu Lieksan vaskiviikon ohjelmatarjonnan viihteellistämistä. Tässä vaiheessa Mustalahti ei ota kantaa sisältöjen kehittämisestä, vaan muistuttaa, että festivaali ja sen linja syntyvät taiteellisen johtajan, hallituksen puheenjohtajan ja toiminnanjohtajan yhteistyönä. Vaskiviikon taiteellinen johtaja Jouko Harjanne, eikä moni muukaan Yle Pohjois-Karjalan jututtama Vaskiviikon tekijä ei lämpene konserttien viihteellistämiselle.

- Suomi on pullollaan erilaista kevyttä ja viihteelistä musiikkia. Lieksan vaskiviikko on saavuttanut maineensa juuri korkeatasoisten konserttien ja kilpailujen ansiosta. Puhallinmusiikin harrastajien keskuudessa Lieksan vaskiviikko on todella arvostettu ympäri maailman, kuuluivat kommentit Ylen teltalla Pielisentiellä.

Vaskiareenan työ on pitkäjänteistä

Vaskiviikon yhteyteen on vuosin myötä kasvanut myös Vaskiareenan tapahtumatarjonta. Tänä vuonna Vaskiareenalla esiintyi maamme eturivin iskelmän, popin ja rockin taitajia. Kansaa viihdyttivät muun muassa Paula Koivuniemi, Laura Voutilainen, Anssi Kela, Sonata Arctica ja Eppu Normaali. Vasklareenan ohjelmiston tuottaa lieksalaislähtöinen Petri Seppänen. Hän on tähän vuoteen tyytyväinen:

Petri Seppänen.jpg
Petri Seppänen tuottaa Vaskiareenan konsertitYle / Ilona Huovinen

- Tässä vaihessa näyttää siltä, että euromääräisesti on tehty myyntiennätykset. Vielä ei pysty sanomaan sen tarkemmin.

Lieksan Vaskiviikon hyvä maine edesauttaa artistien saamista Vaskiareenalle, pähkäilee Seppänen. Hänen mukaan jättifestivaalien aikakausi saattaa olla hiipumassa.

- Me pääkaupunkiseutulaiset ollaan kenties kiinnostumassa vähän pienemmistä, kodinomaisemmista festivaaleista. Kun on hyvä, perinteikäs tapahtuma, niin artistitkin tulevat mielellään.

- Kyllä tää on pitkäjänteistä työtä. Eppu Normaalin Lieksan keikasta aloimme neuvotella pari vuotta sitten.

Petri Seppäsen haaveissa on yhdistää suuri puhallinorkesteri ja joku valovoimainen artisti yhteiskonserttiin tulevilla vaskiviikoilla.