1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Makrokonsertit tarjoavat festivaalielämyksen vain harvoille ja valituille

Oulun juhlaviikot haluaa erottua massatapahtumista. Makrokonserteissa tarjotaan esimerkiksi Samae Koskisen keikka kahdeksalle henkilölle tai isojen poikien lauluja kirkkovenettä soutaville.

Kuva: Yle

Oulun juhlaviikot esittelee osana tämän vuoden ohjelmistoaan makrokonserttien sarjan. Tapahtuma tahtoo erottua muista festivaaleista intiimien keikkojen sarjalla, kertoo festivaalikoordinaattori Katri Dahlström.

- Tuodaan esille pohjoista luontoa, erikoisia tapahtumapaikkoja ja järjestetään yksityisiä tilaisuuksia sarjana. Siitä makrokonserttien sarja muotoutui.

Makrokonserttien sarjan avaa Oulujoella tapahtuva kirkkovenesoutu, jonka lomassa lauletaan isojen poikien lauluja. Tapahtumassa yleisö tarttuu airoihin ja veneen perässä istuvat Pentti Amore ja Katz laulavat ruokottomuuksia.

- Matka, kun yleisö soutaa, on osa elämystä. Siinä tulee kuntoliikuntaa samalla.

Samae Koskinen piknikillä ja Edu Kettunen lentokonehallissa

Jos ilmoittaisimme esiintymispaikan etukäteen, sinne tulisi kymmeniä muita.

Katri Dahlström

Konsertit ovat maksuttomia. Niille on mahdollista päästä mukaan vain arvontojen ja kilpailujen kautta. Lisäksi esimerkiksi Samae Koskisen keikkapaikka pidetään visusti salassa.

- Tapahtumapaikkaa ei tulla kertomaan kuin valituille. Jos ilmoittaisimme esiintymispaikan etukäteen, sinne tulisi kymmeniä muita, Katri Dahlström kertoo

Edu Kettunen esiintyy Ahmosuon pienkonekentän lentokonehallissa, mutta sinnekin pääsee yleisöä vain kourallinen.

- Siellä on siistejä 50- 60-luvun vanhoja pienkoneita ja siellä Edu esittää Lentäjän poikaa ja muuta tuotantoaan.

Makrokonserteista tarkoitus tehdä perinne

Makrokonserttien esiintyjät ovat olleet valmiita lähtemään erilaiseen keikkakokemukseen.

- Artistit ovat olleet tosi innostuneita. Toivotaan, että ensimmäisenä vuonna asiat menevät niin mallikkaasti, että ensi vuonna on jo tunkua siitä, ketkä pääsevät mukaan osallistumaan.

Oulun juhlaviikkojen festivaalikoordinaattori Katri Dahlström pohtii, että festivaalitapahtumissa pienuus voi olla nyt myös vahvuus.

- Pienet, hyvin eksklusiiviset tapahtumat tuntuvat olevan trendinä tapahtumien kehityksessä. Enää ei mässätä pelkillä massoilla, vaan halutaan harvoille elämyksiä.

Dahlström ei pelkää, että pienimuotoiset ja vain harvoille tehtävät makrokonsertit kääntäisivät festivaalin sisäänpäin.

- En näe sitä sillä tavalla. Jokainen voi päästä mukaan kilpailun kautta. Näitä konsertteja on neljä ja niiden rinnalla juhlaviikoilla on yhdeksän jäsenfestivaalia ja muita tapahtumasarjoja. Makrokonsertit vain syventävät sisältöjä ja monipuolistavat tarjontaa, Dahlström linjaa.