Hyppää sisältöön

Ranuan Kelankylällä valmistuu maastoajoneuvoja

Ranuan Kelankylällä, kaukana suurista liikenneyhteyksistä valmistetaan maastoajoneuvoja. Nykytekniikka mahdollistaa ajoveuvojen valmistamisen taajamien ulkopuolella, sillä kauppa tehdään internetissä. Yhden miehen unelmasta lähtenyt kehitystyö on johtanut ainutlaatuisen maastoajoneuvon syntymiseen.

Tämä versio on vanhaa mallistoa. Kuva: Pia Tuukkanen / Yle

- Vuonna 1998 väsättiin Sarajärven Joukon kanssa autotallissa originaali kampe. Yritettiin päästä teloilla liikenteeseen ja kyllä siinä jotenkin onnistuttiinkin, Jarcrac -maastoajoneuvojen tekijä Jari Konttila kertoo.

Tänä päivänä maailmalla on parikymmentä teloilla kulkevaa ajoneuvoa, joista valtaosa on yritysten käytössä, mutta myös yksityiset ovat hankkineet vehkeitä helpottamaan maastossa liikkumista. Valmistajan mukaan kevyt, noin 2000 kilogrammaa painava ajoneuvo kulkee jopa pehmeämmällä jängällä kuin mönkijä.

- Se kulkee millaisessa maastossa tahansa kesällä ja tavella. Vedessä se ei vielä kulje, eikä tule kulkemaankaan, Konttila kertoo, omasta kokemuksesta.

Kaikki on mennyt, mikä on tullutkin

Jari Konttila

Esimerkiksi sähköyhtiöt ovat teettäneet Konttilalla omiin tarkoituksiinsa sopivia maastoajoneuvoja. Aivan halpaa lystiä maastoajoneuvon hankinta ei ole. Halvimmillaan vekottimen voi saada noin 20 000 - 25 000 eurolla.

Pienestä metallipajasta maailmalle

Yrittäjän itsensä lisäksi ajoneuvoja rakentaa yksi työntekijä. Ohjaamo tehdään ranualaisella alihankkijalla, kattoelementit tulevat Virosta ja johtosarjat alihankkijalta. Jari Konttila on kehittänyt ajoneuvoja lähes kokonaan omalla rahalla. Tähän mennessä kaikki on mennyt, mikä on tullut. Toiveissa on, että jonakin päivänä maastoajoneuvot toisivat leivän pöytään.

- Tänä vuonna tehdään noin 15 ajoneuvoa. Myynti on noin kymmenkertaistunut. Lisäksi olemme saaneet kaupan Viroon. Kyllä näille ostajia on, Konttila sanoo.

Konttilan metallipaja sijaitsee Ranuan Kelankylällä oman kodin pihassa. Matkaa Ranualle on yli 30 kilometriä. Pikitie kulkee kylälle, mutta paikka on kaukana suurista liikenneyhteyksistä. Jos tuotanto kasvaa, on mietittävä suurempien tilojen hankkimista esimerkiksi Ranualta.

Yrittäjän mukaan maastoajoneuvojen valmistuspaikalla ei ole suurta väliä.

- Kun on kulkuyhteys, se riittää. Kauppa tehdään internetissä. Ihmiset ne tehtaillakin valmistaa koneita, me valmistamme täällä, Konttila toteaa.