Kalakauppa puhuttaa - miten sinä varmistat kala-aterian eettisyyden?

Kun valtamerten kalakantoja uhkaa ylikalastus, suomalaisiin ruokapöytiin suositellaan kotimaista kalaa. Mutta riittääkö pelkkä kotimaisuus siiihen, että saa katettua maittavan kala-aterian ja vieläpä puhtaalla omallatunnolla? Mitä kalaa sinä suosittelisit?

Osallistu
Hauki.
Pentti Palmu / Yle

Tänä kesänä on käyty kalatiskeillä eettistä keskustelua muun muassa kalojen alamitasta. Tutkijat ovat jo pitkään olleet huolissaan kalakantojen kestävyydestä ja tämän kesän ilmiöitä on ollut esimerkiksi pienikokoinen silppukuha. Kantojen perusteella suositeltavia kalalajeja ovat esimerkiksi tutu hauki ja ahven, mutta varsinkin hauen osalta pelätään petokalaan kertyviä haitallisia aineita.

Ekologiselta kannalta vanha kansanviisaus syö särkeä, se kasvattaa järkeä pitää paikkansa - valitettavasti särkikalat ovat monelle liian ruotoisia ja niitä ei välttämättä osata valmistaa.

Millaisella reseptillä ja mistä sinä valmistaisit paitsi maittavan myös eettisesti kestävän kala-aterian? Entä kantaako Suomessa kalaa kauppaava vähittäiskauppa mielestäsi riittävästi vastuuta siitä, että kalaa riittäisi syötäväksi jatkossakin?