Tuhannen mökin saari sai kovat kannet

Asikkalan Salon kylän historiasta kertova kirja on valmistunut kolmenkymmenen vuoden työn jälkeen. Teos kertoo monivivahteisesti kylän muuttumisesta maalaiskylästä mökkielämän keskukseksi.

kylät
Salonsaari
Ilkka Kamppila

Salon kylä sijaitsee Asikkalassa ja se on yksi Päijät-Hämeen suosituimmista mökkialueista. Kylän alueella on liki 1000 vapaa-ajan asuntoa.

Tunnetuin osa Salon kylää on Salonsaari, joka on yksi eteläisen Päijänteen halutuimmista mökkipaikoista. Salonsaaren kyläyhdistyksen voimin on valmistunut kylän historiaa käsittelevä kirja Salon mailla ja vesillä, josta käy ilmi, että Salon historia ulottuu kivikaudelle asti.

Salon kylästä löytyy kirjallisia mainintoja 1400-luvulta ja varsinainen kirjallinen historia alkaa vuodesta 1539. Merkittävä osa kirjan sisällöstä tulee 1900-luvun tapahtumista, joita kartoitettiin vanhoja tarinoita tallentamalla jo kolmisenkymmentä vuotta sitten.

Aineiston keruu kirjaa varten käynnistyi jo 1980-luvulla, jolloin kyläyhdistys keksi, että kylän seppänä tunnettu Kyösti Nikki voisi aloittaa muistojen keruun haastattelemalla kylän vanhimpia. Nikin haastatteluista kertyikin iso pino c-kasetteja, jotka sisälsivät paljon mielenkiintoisia tarinoita kylän menneisyydestä.

Kaseteista kirjaksi

Materiaalia oli valtavasti, sillä kuvamateriaaliakin oli kertynyt runsaasti ja pelkkä ääninauhojen purkaminen tekstiksi oli suuri työ.

Jotta kirja ei olisi hukkunut, tuhansien tylsien paikallishistoriikkien joukkoon, päätettiin kirjoitustyö ja kirjan ulkoasusta huolehtiminen jättää ammattilaisten tehtäväksi.

Kyläyhdistys tilasi dosentti Anneli Mäkelä-Alitalolta historiatutkimuksen. Viime vuosisadasta tähän päivään ulottuvan osuuden kirjoitti toimittaja Merja Åkerlind ja ulkoasua suunnittelemaan palkattiin graafinen suunnittelija Päivi Liikamaa.

Kyläyhdistys ei toteuttanut kirjaprojektia tehdäkseen voittoa, joten saatoimme hinnoitella kirjan siten, että kynnys sen ostamiseksi ei ole liian korkea.

Rauno Sippel

Lopputuloksena on hieno ja helppolukuinen kirja, joka suorastaan imaisee lukijan mukaansa.

Halvalla ei saa hyvää

Kyläyhdistys perusti kirjaprojektia varten perinne- ja historiatyöryhmän, jonka jäsen Rauno Sippel on todella tyytyväinen lopputulokseen.

- Halpaa lystiä se ei ollut, mutta onneksi saimme EU:n leader -tukea sekä korotonta lainaa kirjan toteuttamiseen yhteensä 46000 euroa.

Kirjasta otettiin 600 kappaleen painos ja myynti on ollut vilkasta, sillä muutama viikko sitten painosta tullutta kirjaa on myyty jo nelisen sataa kappaletta.

- Kyläyhdistys ei toteuttanut kirjaprojektia tehdäkseen voittoa, joten saatoimme hinnoitella kirjan siten, että kynnys sen ostamiseksi ei ole liian korkea, kertoo Sippel.

Kirja on myynnissä Salonsaaren kesäkioskilla, Asikkalan kirjastossa ja myöhemmin syksyllä Vääksyn Päijännetalossa.