Karhu pysyy kaukana, kun on lehmänkello kaulassa

Seinäjokelainen Mauno Näsi sanoo, että karhun kohtaamisen pelossa jotkut voivat jättäytyä pois kesän marjametsältä. Näsi ei itse kuitenkaan pelkää suurpetoja, vaikka osaakin niiden kohtaamiseen varautua. Metsässä meluamiseen uskoo myös metsästäjä.

luonto
Karhu metsäaukiolla.
Kimmo Ohtonen / Yle

Seinäjokelainen aktiivisuunnistaja ja -marjastaja Mauno Näsi ei ole itse vielä kohdannut karhua, vaikka on kulkenut metsissä vuosikymmeniä. Kerran Näsi on löytänyt karhun raateleman kannon, jossa olleesta mehiläispesästä kontio on kaivanut itselleen hunajaa. Näsi tietää, mikä pitää karhun loitolla metsässä.

– Eräs vanha herra oli aikoinaan sitonut kävelykeppiinsä lehmänkellon, ja marjastaessaan helistellyt sitä koko ajan. Ei tullut karhuja, eikä muitakaan eläimiä, Näsi naurahtaa.

Näsi sanoo, että hyvä keino välttää karhun kohtaaminen on pitää kovaa meteliä kulkiessaan, sillä karhu välttelee kyllä ihmistä.

– Toisin on tietenkin, jos karhulla on penikoita. Silloinhan ne voivat olla aggressiivisia.

Rauhallisuus on valttia karhun kohtaamisessa

Ähtäriläinen metsästäjä Jari Pusaa uskoo myös meluamisen karkoittavan karhut. Pusaa neuvoo menemään metsään reippaasti ja esimerkiksi hieman kopistelemaan vaikka oksilla puita. Karhujen kiima-aikaan sai Jari Pusaa lähes päivittäin tietoja karhuhavainnoista ja toteaa karhukannan Ähtärissä olevan jopa liiankin hyvä. Vaikka havaintoja tulee paljon, ovat karhujen ja ihmisten väliset yhteenotot kuitenkin erittäin harvinaisia.

- Karhu kyllä välttelee 95 prosenttisesti ihmistä, jos karhu vain kuulee ja havaitsee ihmisen tarpeeksi ajoissa, Pusaa kertoo.

Jos karhun kuitenkin kohtaa metsässä lähietäisyydeltä, on tärkeää pysyä rauhallisena, kääntyä ympäri ja lähteä kävelemään pois tilanteesta. Juosta ei saa, muistuttaa Pusaa. Vaikka osa kehottaa karhun kohdatessa leikkimään kuollutta, on se Pusaan mukaan viimeinen keino.

- Kun karhun näkee muutaman kymmenen metrin päässä, niin siitä ei ole mitään apua. Voi vain huonontaa tilannetta. Mutta jos karhu käy päälle, mikä on erittäin harvinaista, niin silloin kannattaa olla liikkumaton, Pusaa kertoo.

Jos karhu nousee takajaloilleen muutaman kymmenen metrin päässä, ei se tarkoita Pusaan mukaan vielä hyökkäystä.

- Yleensä jos karhu käy päälle, niin sillloin se lyö kaikki jalat maahan, niskan köyryyn ja tulee kohti syöksymällä, Pusaa kertoo.

Karhu pysähtyi pellonreunaan

Mauno Näsi on nähnyt metsässä kulkiessaan usein hirviä ja kerran mäyrän. Hirvikin väistää Näsin mukaan ihmistä, ja ylipäänsä suurpedon kohdatessa kannattaisi vain poistua paikalta rauhallisesti.

– Se on vaan ihmisellä tapana, että otetaan jalat alle, kun tämmösiä kohdataan. Olihan se yksi kartantekijäkin Pohjanmaalla lähtenyt juoksemaan karhua pakoon, mutta ammattinsa puolesta muisti, että lähellä on peltoaukia, johon mennä karkuun. Karhuhan oli sitten pysähtynyt reunalle, ne kun välttelevät aukeita paikkoja, Näsi kertoo.

– Eihän sitä tiedä, mitä olisi käynyt, jos ei pelto olisikaan ollut juuri siinä kohtaa.