Turkulainen arki paljastuu valokuvista

Valokuvaajat seurasivat toukokuussa kaupunginosaviikkoihin osallistuneiden asukkaiden arkea Turussa. Kuviin tallentui virkkausta, trampoliinilla hyppelyä ja kananmunien paistoa.

Raunistula
Antti Turun Martista.
Börje Forsblom/Kulttuuriosuuskunta Jatkojohto

Turun kaupunginosaviikkoihin osallistuneiden asuinalueiden asukkaita seurasi keväällä viisi Kulttuuriosuuskunta Jatkojohdon valokuvaajaa. Kameraan tallentui asukkaiden hetkiä asunnoissa sisällä ja ulkona.

On hienoa, että jälkipolvikin näkee nämä kuvat.

Anna-Liisa Katajainen

Lähtökohtana oli tallentaa arkea tietyn teeman kautta, mutta asukkaiden omat ehdotukset veivät välillä kuvausteeman toisaalle. Martissa tehtiin ruokaa, Kärsämäessä esiteltiin rakkaita muistoesineitä ja muun muassa Raunistulassa kuvaan pääsivät vanhoissa taloissa pitkään asuneet ihmiset.

Rakkaus Raunistulaan toi valokuvaan

Martti ja Anna-Liisa Katajainen asuttavat Raunistulassa vanhaa puutaloa, jonka pihapiirissä asuu myös toinen pariskunnan lapsista perheineen.

Martti ja Anna-Liisa Katajainen
Maria Halkilahti/Kulttuuriosuuskunta Jatkojohto

- Ihmettelin ensin kuvauspyyntöä, mutta kun kuulin, että kyseessä on kaupunginosaviikot, lähdin valokuvaukseen innolla mukaan, muistelee Martti Katajainen.

- On hienoa, että kuvat näistä vanhoista taloista tallentuvat jälkipolville, myötäilee Anna-Liisa Katajainen.

Pariskunta kuvattiin istumassa sohvan ääressä Anna-Liisalla virkkuutyö käsissään. Toinen kuva on Martista istumassa halkopinon edessä. Kuvaus kesti kaikkiaan kolme tuntia.

Martti Katajainen uskoo kuvien houkuttelevan ihmisiä tutustumaan muihin kaupunginosiin.

- Meillä oli keväällä kirpputori ja moni ihasteli tulleensa maaseudulle, vaikka keskusta on Raunistulan vieressä kulkevan junaradan toisella puolella.

Kuvista on koottu näyttely Turun pääkirjastoon. Kolmekymmentä kuvaa käsittävä Kurkistus kaupunginosiin -valokuvaprojekti avautuu kirjastossa torstaina 1.8.